Annons
X
Annons
X

Varannan svensk har skämts över ekonomin

Konsumtionslånen ökar och svenskarna spenderar. Samtidigt visar en ny undersökning att varannan svensk någon gång skämts över sin egen ekonomi. Och drygt en tredjedel mår dåligt över sin privatekonomi.

[object Object]
Konsumtion. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Det har blivit lätt att låna till konsumtion. Förutom traditionella kreditkort och blancolån finns en rad andra låneaktörer, som beviljar medlemslån eller sms-lån. Dessutom erbjuder handelns aktörer en rad olika möjligheter att köpa först och betala sedan, bland annat via avbetalningsköp. Detta har också blivit vanligt förekommande i e-handeln.

Den totala volymen konsumtionslån har ökat från 161 till 266 miljarder kronor under de senaste 12 åren, enligt statistik från SCB.

Den ökade utlåningen har dock en baksida. Låneförmedlaren Advisa har låtit göra en undersökning över hur svenska hushåll känner inför sin privatekonomi. Och siffrorna pekar på att skulder tynger.

Annons
X

Nära en fjärdel av de som har haft konsumtionslån svarar i undersökningen att de drabbats av sämre självförtroende på grund av sina lån. En tredjedel uppger att de skulle vara lyckligare om de inte hade några konsumtionslån alls. Skulder skapar också oro.

– Svenskar oroar sig för pensionen, oförutsedda kostnader och skulder. Det är inte så konstigt att oron finns när skulderna ökat så, både på konsumtionslånesidan och bolånen, säger Philip Berman, marknadschef på Advisa.

Undersökningen visar också att män är mer oroade över sina skulder än för sin framtida pension. För kvinnorna är pensionen mer oroande.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Många oroar sig också för att bli arbetslösa.

  Hälften, eller 54 procent, av de tillfrågade svarar att de någon gång skämts över sin privatekonomi. Och det är inte ovanligt att konsumenter handlar något som de egentligen inte har råd med, bara för att må bättre. Hela 42 procent svarar att de shoppat för att få upp humöret, utan att ha råd.

  – Vi har shopping som terapi numera. Man vill unna sig, belöna sig själv och köper något för att må lite bättre, säger Philip Berman.

  Han tror att statusjagande driver på konsumtionen, i kombination med lätttillgängliga krediter. Över hälften av de tillfrågade svarar också att de tror att man konsumerar på lånade pengar för att man känner en social press att upprätthålla en viss status.

  – Pressen finns där, att ha lika fina saker som grannen. Och den kan vara stark.

  Skuld och skamkänslor dyker ofta upp hos dem som lånar för att klara sig.

  – Man är inte stolt över att man lånar för att få ekonomin att gå ihop efter julklappsinköpen.

  Enligt undersökningen känner många ett tabu kring att tala om sina egna lån och skulder. Nära en tredjedel anser att privatekonomi är ett tabubelagt ämne.

  Sara L Bränström

  Annons
  Annons
  X

  Konsumtion.

  Foto: BERTIL ERICSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X