Annons
X
Annons
X

Varannan student klarar inte ekonomin

Studietiden brukar för de flesta betyda tunn plånbok och små marginaler för oförutsedda utgifter. Varannan student klarar sig inte på studiemedlet visar en ny undersökning.

Foto: SCANPIX

Höstterminen för landets högskolestudenter är igång och när det kommer till privatekonomin är det få studenter som uppger att de får utgifter och inkomster att gå ihop.

Idag är studiemedlet totalt 8920 kronor varav lånedelen är på 6124 kronor och bidraget 2796 kronor. Sveriges förenade studentkårer lanserar varje år en genomsnittlig budget och där framgår det att studenter i snitt går back 740 kronor i månaden.

I en färsk undersökning från Nordea som SvD Näringsliv tagit del av uppger varannan student att man inte klarar sig på sitt studiemedel och är i behov av andra inkomster.

Annons
X

– Andelen är betydligt högre bland kvinnliga studenter jämfört med manliga, cirka 70 procent jämfört med hälften av männen, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

12 procent av studenterna i undersökningen svarar att de inte vet om ekonomin går ihop.

– Den siffran är oroande, då undrar man hur deras vardag ser ut. Det kan inte vara bra för studieron att inte veta om pengarna ska räcka. Det är viktigt att ta tag i frågan och skaffa sig en bättre överblick, säger hon.

• LÄS MER: ”Matlådan fattig students räddning”

Kostnaden för boende äter upp en stor del av studiemedlet och närmar sig för många en smärtgräns. Var fjärde student i undersökningen uppger en hyreskostnad på mellan 3 500 och 5 000 kronor per månad.

– Att betala en månadshyra på över 4 000 kronor innebär en stor press på ekonomin. Det gör att många studenter väljer att bo kvar hemma, vilket inte heller är optimalt, säger hon.

Runt två tredjedelar av studenterna drygar ut kassan med att jobba extra på sommaren, hälften uppger att de arbetar extra under terminen för att få ekonomin att gå ihop. 45 procent tar av sparade pengar. Men att jobba extra kan också sätta käppar i hjulet eftersom studiemedlet minskar om du får en inkomst som överstiger en viss gräns. Har du bostadsbidrag som student kan det också gå om intet om du jobbar för mycket.

– Det här är en svår balansgång och mycket att hålla reda på för en student. Å ena sidan är det ju bra att få in lite extra pengar och komma in på arbetsmarknaden men å andra sidan är det viktigt att studierna inte drar ut på tiden. Risken är ju då att du kommer igång senare med stabila inkomster och pensionsavsättningar, säger hon.

Utöver boende verkar studenter lägga mycket pengar på det sociala livet. Kvinnor lägger i snitt 1000 kronor per månad på att gå ut jämfört med manliga studenter som lägger 630 kronor.

– För den som bara lever på studiemedlet tycker jag 1000 kronor i månaden på utelivet är orimligt mycket. Det är viktigt att vara medveten om var man har sina läckor i ekonomin. Man kanske får hitta andra sätt att roa sig på som inte kostar lika mycket, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Undersökningen bygger på svar från 300 tillfrågade studenter i åldrarna 18 till 29 år.

• LÄS OCKSÅ: ”Akut brist på studentbostäder”

• LÄS OCKSÅ: ”Brist på studenbostäder urholkar konkurrenskraften”

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X