Varannan baby väntas bli 100 år

OPTIMISM. Var fjärde pensionär är aktiv som aldrig förr. Och fler lär det bli. Det goda åldrandet ökar och med en förväntad livslängd på kanske 100 år kommer vi att se annorlunda på hur vi fördelar vår tid i lönearbetet, spår framtidsforskare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Hur ser ditt liv ut när du är 85 år? Vi ställde frågan till folk i Stockholm. Här är deras svar.   
Ricardo Lopes, 33, Portugal:
– Jag gör samma saker som nu, men långsammare. Det blir enda skillnaden. Jag kommer fortfarande att dreja mina krukor och spela trombon som jag just nu håller på och lär mig. För att orka behöver jag simma mycket. Då har jag sett det mesta av vad jag vill se, men tycker fortfarande det är viktigt att resa. Jag bor mer på samma ställe, bekvämt och fridfullt och reser inte lika mycket.

Hur ser ditt liv ut när du är 85 år? Vi ställde frågan till folk i Stockholm. Här är deras svar. Ricardo Lopes, 33, Portugal: – Jag gör samma saker som nu, men långsammare. Det blir enda skillnaden. Jag kommer fortfarande att dreja mina krukor och spela trombon som jag just nu håller på och lär mig. För att orka behöver jag simma mycket. Då har jag sett det mesta av vad jag vill se, men tycker fortfarande det är viktigt att resa. Jag bor mer på samma ställe, bekvämt och fridfullt och reser inte lika mycket.

Foto: INGVAR KARMHED
Marja Kemppi-Månson, 63, Lidingö
–Om jag är kroppsligt och själsligt frisk – då är jag ganska vital. Om bara ben och armar håller och jag håller igång mentalt. När man är 50-60 tänker man att man inte har hur mycket tid som helst på sig, och börjar acceptera att man genomgår vissa stadier i livet. Det kan vara underbart. Jag ska fortsätta med tennis, gympa och yoga – och nu ska jag börja med mindfulness. Precis som man borstar tänderna varje morgon ska man göra några dagliga övningar om man vill bli äldre

Marja Kemppi-Månson, 63, Lidingö –Om jag är kroppsligt och själsligt frisk – då är jag ganska vital. Om bara ben och armar håller och jag håller igång mentalt. När man är 50-60 tänker man att man inte har hur mycket tid som helst på sig, och börjar acceptera att man genomgår vissa stadier i livet. Det kan vara underbart. Jag ska fortsätta med tennis, gympa och yoga – och nu ska jag börja med mindfulness. Precis som man borstar tänderna varje morgon ska man göra några dagliga övningar om man vill bli äldre

Foto: INGVAR KARMHED
Karin Krugerud, 66, med barnbarn Sara Krugerud, 12, Oslo.   
– Då kanske jag är bestemor, säger Sara, sitter hemma och lever livet liksom.  
– Jag hoppas också jag har det bra då, säger Karin. Reser litet, som i dag, och är med mina fem barnbarn. Det viktigaste är att få vara frisk. Frisk i huvet, att klara av att följa med.

Karin Krugerud, 66, med barnbarn Sara Krugerud, 12, Oslo. – Då kanske jag är bestemor, säger Sara, sitter hemma och lever livet liksom. – Jag hoppas också jag har det bra då, säger Karin. Reser litet, som i dag, och är med mina fem barnbarn. Det viktigaste är att få vara frisk. Frisk i huvet, att klara av att följa med.

Foto: INGVAR KARMHED
Katarina Brygiewicz, 39, Stockholm:
– Då sitter jag i ett hus i Spanien och mår ganska bra. Jag hoppas jag har barnbarn, det ingår väl. Jag dricker rödvin och simmar i Medelhavet, det är väl vad man orkar … Fast vi som är födda på 70-talet har kanske dragit på oss sjukdomar genom rökning och alkohol? Nej, lever man så länge har man nog tagit hand om sig. Ägnar vi oss bara åt de aktiviteter som är populära nu, som yoga och vara ute och gå, får man nog hänga kvar.

Katarina Brygiewicz, 39, Stockholm: – Då sitter jag i ett hus i Spanien och mår ganska bra. Jag hoppas jag har barnbarn, det ingår väl. Jag dricker rödvin och simmar i Medelhavet, det är väl vad man orkar … Fast vi som är födda på 70-talet har kanske dragit på oss sjukdomar genom rökning och alkohol? Nej, lever man så länge har man nog tagit hand om sig. Ägnar vi oss bara åt de aktiviteter som är populära nu, som yoga och vara ute och gå, får man nog hänga kvar.

Foto: INGVAR KARMHED
Joel Johnson, 72, Segersäng:
– Då hoppas jag mitt liv ser lika dant ut som i dag. Det är full fart, jag joggar och promenerar och åker skidor på vintrarna. Sedan sitter jag mycket vid datorn - skriver mail och följer upp energiåtgången i vårt nya hus som vi flyttade till förra året. Som pensionär gör man vad man vill. Vad som händer i morgon vet man inget om – då kan man vara både död och begraven.

Joel Johnson, 72, Segersäng: – Då hoppas jag mitt liv ser lika dant ut som i dag. Det är full fart, jag joggar och promenerar och åker skidor på vintrarna. Sedan sitter jag mycket vid datorn - skriver mail och följer upp energiåtgången i vårt nya hus som vi flyttade till förra året. Som pensionär gör man vad man vill. Vad som händer i morgon vet man inget om – då kan man vara både död och begraven.

Foto: INGVAR KARMHED
Jakob Fridholm, 30, Stockholm, med Leo, 8 månader:
– Jag hoppas att jag inte är en sådan som tappar allt umgänge när jag pensioneras för att det inte fanns något annat än jobbet. Jag tar möjligheten att göra allt jag inte hunnit innan – om jag är frisk. Jag har det bra: reser, är med barnbarnen, seglar och lagar mat.

Jakob Fridholm, 30, Stockholm, med Leo, 8 månader: – Jag hoppas att jag inte är en sådan som tappar allt umgänge när jag pensioneras för att det inte fanns något annat än jobbet. Jag tar möjligheten att göra allt jag inte hunnit innan – om jag är frisk. Jag har det bra: reser, är med barnbarnen, seglar och lagar mat.

Foto: INGVAR KARMHED
Sabina Vian, 44, Italien (bor i Stockholm):
– Jag hoppas jag är kvar här, i världen. Har hälsan och inte är ensam. Och att jag har barnbarn och barnbarnsbarn och får vara med dem – och inte ensam med böcker och dator. 85 år är ett bra mål! Hoppas bara jag inte ska bli för ledsen när jag tittar mig i spegeln.

Sabina Vian, 44, Italien (bor i Stockholm): – Jag hoppas jag är kvar här, i världen. Har hälsan och inte är ensam. Och att jag har barnbarn och barnbarnsbarn och får vara med dem – och inte ensam med böcker och dator. 85 år är ett bra mål! Hoppas bara jag inte ska bli för ledsen när jag tittar mig i spegeln.

Foto: INGVAR KARMHED
Ingemar Stenebrant, 53 och Anki Hedström, 53, Västerås:
– Det beror på vilket äldreboende man sitter på då, säger Ingemar. Om man lever så länge.
– Fast det gör man ju, säger Anki. Vi blir ju äldre och äldre. Jag tror jag är ganska pigg, och då är det viktigt att röra på sig och äta rätt.

Ingemar Stenebrant, 53 och Anki Hedström, 53, Västerås: – Det beror på vilket äldreboende man sitter på då, säger Ingemar. Om man lever så länge. – Fast det gör man ju, säger Anki. Vi blir ju äldre och äldre. Jag tror jag är ganska pigg, och då är det viktigt att röra på sig och äta rätt.

Foto: INGVAR KARMHED
Solveig och Sven Bergman, 83 resp 90, Rinkeby:
– Vi har varit ihop i 60 år och haft många bra år, med upp och nedgångar, säger Solveig. Det är skönt att vara så här gammal, man behöver inte bekymra sig. En bra ålderdom får man om man tar hand om varann och inte stressar.  
– Jag var frisk i tio år efter att jag gick i pension, säger Sven. Jag kunde springa och hålla igång – sen kom det. Diabetes. Men det har gått bra ändå.

Solveig och Sven Bergman, 83 resp 90, Rinkeby: – Vi har varit ihop i 60 år och haft många bra år, med upp och nedgångar, säger Solveig. Det är skönt att vara så här gammal, man behöver inte bekymra sig. En bra ålderdom får man om man tar hand om varann och inte stressar. – Jag var frisk i tio år efter att jag gick i pension, säger Sven. Jag kunde springa och hålla igång – sen kom det. Diabetes. Men det har gått bra ändå.

Foto: INGVAR KARMHED
Oswald Ivarsson, 20, Stockholm:
– Det är alldeles för långt borta … Förhoppningsvis får jag vara pigg då och försöker leva så bra som möjligt.

Oswald Ivarsson, 20, Stockholm: – Det är alldeles för långt borta … Förhoppningsvis får jag vara pigg då och försöker leva så bra som möjligt.

Foto: INGVAR KARMHED
AP
Foto: AP
Annons

De har god fysik och psykisk hälsa. De har mest aktiviteter för sig av alla och vill hitta på nya saker lika mycket som 30-åringarna. De värderar i högre grad än andra ett spännande liv.

Sådana är redan i dag en betydande andel människor i åldersspannet 65 till 89 år i Sverige. Var fjärde (25 procent) känner sig så mentalt ung och håller ett så högt tempo att en ny undersökning valt att kalla dessa gamlingar för just – ungdomlingar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons