Annons

Anders Bergman:Våra statusuppdateringar kan spåras tillbaka till kyrkofadern

Kyrkofadern Augustinus (porträtt av Botticelli), Lord Byron (porträtt av Gericault), Anaïs Nin och Ulf Lundell.
Kyrkofadern Augustinus (porträtt av Botticelli), Lord Byron (porträtt av Gericault), Anaïs Nin och Ulf Lundell. Foto: TT, Everett Collection/TT, Dan Hansson

Marcus Aurelius skrev självbetraktelser och på tröskeln till medeltiden skrev Augustinus bekännelser. Från dem går en inte helt rak linje via romantikens Lord Byron till 2000-talets bloggar och bästsäljande dagböcker.

Under strecket
Publicerad

Akvarell av Jonathan Wolstenholme.

Foto: TT

Det kanske börjar med en födelsedag, eller vid nyår. Så var det till exempel för Anne Frank respektive Samuel Pepys, två av historiens mest kända dagboksskribenter. Anteckningsboken kan ha varit en present eller ett impulsköp, vars tomma sidor kallat: Nu börjar en ny tid, passa på att – bokstavligen – vända blad, anförtro mig dina tankar, och jag ska nog med tiden kunna säga vem du är.

Med större planer än så behöver inte ens historiens stora dagböcker ha påbörjats. De blev med tiden för skribenten en vardagsritual, lika självklar som att vrida upp klockan eller borsta tänderna på kvällen. Några täcker förresten inte mer dramatiska skeenden än så, men kan vara oavbrutet fascinerande ändå – det vet alla som fått njuta av exempelvis Emily Dickinsons sätt att skildra blommorna i en vas eller ett vinterlandskap på andra sidan fönstret. 

Annons
Annons
Annons