Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan Vara smartast tydligen nog för den smarte

Linda Leopold (född 1979) är journalist och chefredaktör på modemagasinet Bon.
Linda Leopold (född 1979) är journalist och chefredaktör på modemagasinet Bon. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Smartast i världen – IQ-sällskapen från insidan

Författare
Genre
Sakprosa
Förlag
Norstedts förlag

272 sidor.

Vi lever i diagnosernas tidevarv. Alla behöver vi en magisk formel att ty oss till, som förklarar våra liv, våra egenheter och våra problem. För många av figurerna i Linda Leopolds reportagebok ”Smartast i världen” innebär intelligenssällskapet Mensas inträdesprov att de får diagnosen hög IQ. Diagnosen används sedan för att förklara allehanda företeelser i deras liv. Att de kände sig missförstådda av lärare till exempel. Understimulerade på mattelektionerna. Udda i högstadiekorridorerna. Den som uppfattas som arrogant i sociala sammanhang kan plötsligt omtolka sig själv: Jag är ingen skitstövel, jag är bara så smart att min superhjärna inte tål kallpratets truismer!

Linda Leopolds rapporter inifrån Mensa gör ingenting för att förändra mina fördomar om en klubb för inbördes beundran där medlemmarna har två saker gemensamt: hyfsat hög IQ och en tendens att grovt överskatta dess betydelse.

Internationellt har Mensa fler än hundra tusen medlemmar. De har alla en så hög IQ att de hör till de översta 2 procenten av mänskligheten och när de träffas för att slå sina kloka huvuden ihop dricker de öl, spelar spel och snackar skit. Deras stadgar förbjuder dem att göra något särskilt mycket vettigare, så deras aktivism begränsar sig till att förespråka att högintelligenta barns behov ska mötas på ett bättre sätt i skolan. Det är kort sagt en tandlös sällskapsklubb.

Annons
X

Tack och lov är ”Smartast i världen” mer än en berättelse om umgänget i Mensa. Linda Leopold berör hur synen på intelligens förändrats genom åren, hur den industriella revolutionen innebar ett hopp i vår förmåga till abstrakt tänkande, historiska ambitioner att förbättra intelligensen genom att sterilisera slösinta och framtidens möjligheter att selektera foster för att skapa mer intellektuellt högtstående generationer. Men mest fascineras hon uppenbarligen av IQ-sällskapens kulturer och hon borrar därför vidare i skikten ovanför Mensa.

Det finns nämligen ett antal klubbar för människor med ännu högre IQ, åtminstone enligt resultat från de entusiastskapade (och av psykologer ifrågasatta) tester som används som inträdesprov i dessa sammanhang. Linda Leopold tränger in i subkulturen genom att själv prestera fina resultat på testerna och träffar kufar som muttrar över ”korkade” Mensa-medlemmar och beskriver dem som ”helt enkelt väldigt dumma. Mer eller mindre vanliga personer som man träffar på gatan.”

Linda Leopold intervjuar några av dem som anses ha allra högst IQ i världen, liksom dem som skapat de mest mytomspunnet svåra testerna. Snart står det klart att det inte finns någon typisk smartskalle. IQ-eliten består av socialt handikappade särlingar, levnadsglada exhibitionister, suicidala nördar, framgångsrika företagare, glada busschaufförer och så vidare. Bara intelligenskvoten förenar dem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den grekiske läkaren Evangelos Katsioulis, av många ansedd som världsmästare i IQ-test, ger uttryck för en vettig syn på intelligens. Han ser smarthet som förmågan att göra något av sin intellektuella potential, inte att ha mätt upp den till en viss siffra. Linda Leopold tycks vara på samma linje. Inaktiviteten i sällskap som Mensa kan vara provocerande, skriver hon. ”Om man nu har en sammanslutning av hundra tusen högintelligenta människor, är det inte lite slöseri att inte använda alla dessa hjärnor i något vettigt syfte?”

  Men det här är på intet sätt en debattbok. Även om Linda Leopold gör sig själv till en del av storyn förfäktar hon inga teser utan låter sitt spretiga persongalleri stå för allt patos. Inget ont i det, men jag lämnas undrande över poängen med boken. Det saknas så att säga en problemformulering. Vad vi får är ett kompetent reportage med några portioner intressant populärvetenskap och lite för många personporträtt av måttligt spännande smartskallar. De är nöjda med att de är duktiga på IQ-test. Det betyder något för dem. Men Linda Leopold får mig inte att känna att det betyder något för världen i stort.

  Är du lika smart som genomsnittssvensken? svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Linda Leopold (född 1979) är journalist och chefredaktör på modemagasinet Bon.

  Foto: FREDRIK SANDBERG / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X