Annons
X
Annons
X

Våra privatliv har blivit hårdvaluta

Det är hög tid att dra i nödbromsen och visa både privata företag som Google och Facebook och politiker att våra privatliv faktiskt har ett värde långt bortom deras pengar och misstänksamma nyfikenhet, skriver Anna Troberg, partiledare Piratpartiet.

Sanningen är att Google tjänar pengar på ditt och mitt privatliv och att mycket vill ha mer.
Anna Troberg

I dag träder Googles nya integritetspolicy i kraft. Ordet integritetspolicy kan ge intrycket av att man nu tänker ta större hänsyn till sina användares personliga integritet. Det kunde inte vara mer fel. Den nya policyn innebär i själva verket att man kommer att sammanställa all information de får ut om sina användarna via Googles olika tjänster.

Google har länge vetat mycket om sina användare. I och med den nya policyn kommer de att veta mångdubbelt mer. Förändringen sker, enligt Google, ”för användarnas eget bästa”. Det är världens äldsta ursäkt för att göra otrevliga saker. Sanningen är att Google tjänar pengar på ditt och mitt privatliv och att mycket vill ha mer.

Annons
X

Det är dock inte bara Google som tjänar pengar på våra privatliv. Facebook och många andra företag gör detsamma. Samtidigt blir möjligheterna att med hjälp av olika säkerhetsinställningar slippa undan att få sitt privatliv vaskat på guld färre och färre. Det är inte heller lätt att undvika att använda Googles och Facebooks tjänster. Det är mer regel än undantag att skola och arbete kräver att man använder dessa tjänster.

EU har i elfte timmen beslutat sig för att uttrycka sitt missnöje med Googles nya policy. Man är orolig för att Google kommer att få för stora muskler i arbetet att kartlägga användarnas aktiviteter på nätet och att detta kan strida mot EU:s regelverk och det är en högst befogad oro. Google har lite avmätt meddelat att man struntar i EU:s oro.

Dessvärre är det ingen idé att sätta för mycket hopp till EU:s politiker och tjänstemän. De mullrar lite om Googles senaste tilltag, men de är inte bättre själva. Faktum är att de är ännu värre. EU må ha synpunkter på privata företags nyfikna blickar in i människors privatliv, men det hindrar dem inte från att själva låta en högst osund nyfikenhet förkroppsligas i den ena övervakningslagen efter den andra. Intressant nog använder EU samma dåliga ursäkt som Google. Det är ”för vårt eget bästa”.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den 21 mars hoppas den svenska regeringen kunna få igenom EU:s datalagringsdirektiv i riksdagen. Direktivet innebär att man får möjlighet att samla in sökbar information om var människor befinner sig, vem de sms:ar och talar med. Det gör dem till lika goda kålsupare som Google och Facebook. Skillnaden är att medan det är svårt att leva ett vanligt, modernt liv och undkomma nätjättarnas informationstrål, så är det omöjligt att helt undslippa datalagringsdirektivets trål om man inte kan tänka sig att flytta ut i en stuga i skogen utan telefon.

  De stora förlorarna i hela den här informations- och övervakningscirkusen är alla vi vanliga människor som står klämda mellan en uppsjö av nyfikna kolosser som inte vill ge oss något som helst andrum och rätt till ett privatliv. Vi har aningslöst lämnat ifrån oss informationstrådar i ett register här och ett register där. Det är först nu, när de olika trådarna börjar vävas samman som vi inser att vi sitter fast som flugor i ett spindelnät.

  Våra privatliv har blivit hårdvaluta. Det är hög tid att dra i nödbromsen och visa både privata företag och politiker att våra privatliv faktiskt har ett värde långt bortom deras pengar och misstänksamma nyfikenhet.

  ANNA TROBERG

  partiledare Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X