Annons

Våra pensionspengar ska inte gå till oljebolag

AP-fonderna investerade 9,5 miljarder i oljebolag förra året, enligt en ny granskning. Pensionskapitalet skulle i stället kunna användas för att skynda på omställningen från fossilt till förnybart. Vi vill därför ändra målen för AP-fonderna, skriver Ulla Andersson och Jens Holm (V).

Under strecket
Publicerad

I februari avslutades en av världens största miljörättegångar. I en domstol i Ecuador dömdes det nordamerikanska oljebolaget Chevron Corporation till böter på motsvarande nästan 60 miljarder svenska kronor för att ha förstört stora områden i Amazonas djungel. Ett annat oljebolag – Exxon Mobil – är känt för att aktivt ha motarbetat Kyotoprotokollet. Oljebolaget Brittish Petroleums ”bidrag” till miljöarbetet i form av det gigantiska utsläppet i den mexikanska golfen, är allmänt känt. Finns det folkligt stöd för att Sverige ska investera miljardbelopp i sådan verksamhet? Nej, knappast.

Ändå är det precis det som sker. Miljarder av svenskarnas pensionskapital går till dessa företag. Vänsterpartiet har bett riksdagens utredningstjänst (Rut) att granska hur våra pensionspengar placeras. Resultatet är skrämmande.

Annons
Annons
Annons