Annons

Våra hjärnors arbete är på väg att ersättas

Vi känner inte till något som motsäger att allt mänskligt arbete till slut kan ersättas med maskiner. Den stora frågan är vad som händer i långa loppet när så gott om allt mänskligt arbete blir överflödigt? undrar professorerna Per Ödling och Gunnar Karlsson tillsammans med Sverker Janson, SICS.

Under strecket
Publicerad

IT-minister Anna-Karin Hatts replik på Anders Wijkman artikel bekräftar den aningslöshet som Wijkman fruktar finns i svensk politik (10/9 och 8/9). I ivern att få allt att verka som om det är under kontroll sveper Hatt bort utmaningarna genom att jämföra den nuvarande utvecklingen med den första industriella revolutionen. Den handlade om att maskiner ersatte arbete våra muskler utförde. Nu handlar det om att våra hjärnors arbete ersätts. Förstår inte vår IT-minister vad IT-utvecklingen ytterst leder till?

Anders Wijkman tar upp Freys och Osbornes rapport om halveringen av västvärldens arbetsmarknad på 20 år (Fölster har dubbelkollat att den även gäller svensk arbetsmarknad). Om det är halveringstiden för en fortsatt automatisering så är vi nere i 3 procent som är sysselsatta om hundra år. Den stora frågan är vad som händer i långa loppet när så gott om allt mänskligt arbete blir överflödigt? Frågan för inte bara svensk politik är hur vi hanterar vägen från nuet till denna framtid.

Annons
Annons
Annons