Annons
X
Annons
X

Våra hjärnors arbete är på väg att ersättas

Vi känner inte till något som motsäger att allt mänskligt arbete till slut kan ersättas med maskiner. Den stora frågan är vad som händer i långa loppet när så gott om allt mänskligt arbete blir överflödigt? undrar professorerna Per Ödling och Gunnar Karlsson tillsammans med Sverker Janson, SICS.

BRÄNNPUNKT | DIGITALISERINGEN

Det är inte bara hur vi arbetar utan också hur vi konsumerar som skiljer sig mot tidigare industriella språng.
Per Ödling, Gunnar Karlsson och Sverker Janson

IT-minister Anna-Karin Hatts replik på Anders Wijkman artikel bekräftar den aningslöshet som Wijkman fruktar finns i svensk politik (10/9 och 8/9). I ivern att få allt att verka som om det är under kontroll sveper Hatt bort utmaningarna genom att jämföra den nuvarande utvecklingen med den första industriella revolutionen. Den handlade om att maskiner ersatte arbete våra muskler utförde. Nu handlar det om att våra hjärnors arbete ersätts. Förstår inte vår IT-minister vad IT-utvecklingen ytterst leder till?

Anders Wijkman tar upp Freys och Osbornes rapport om halveringen av västvärldens arbetsmarknad på 20 år (Fölster har dubbelkollat att den även gäller svensk arbetsmarknad). Om det är halveringstiden för en fortsatt automatisering så är vi nere i 3 procent som är sysselsatta om hundra år. Den stora frågan är vad som händer i långa loppet när så gott om allt mänskligt arbete blir överflödigt? Frågan för inte bara svensk politik är hur vi hanterar vägen från nuet till denna framtid.

Annons
X

Vi känner inte till något som motsäger att allt mänskligt arbete till slut kan ersättas med maskiner. Ett arbete som definierats för en människa kommer inte automatiseras som ett monolitiskt uppdrag; snarare delas det upp i mindre delar som var för sig automatiseras och sedan koordineras i större uppdrag. De som har svårersättlig expertkunskap kommer att se den spridas genom expertsystem så att det krävs färre och färre personer för att erbjuda den.

Människan har redan försvunnit från det löpande bandet men snart blir fler överflödiga: läkare, jurister och högskolelärare är också ersättliga. De sysslor som blir kvar görs kanske inte längre som lönearbete utan som hobby och för ens egen skull, såsom vi bokar våra egna resor idag på nätet istället för att anlita en resebyrå.

Det är inte bara hur vi arbetar utan också hur vi konsumerar som skiljer sig mot tidigare industriella språng. Mycket av vår nya konsumtion skapar knappt jobb. Ökad konsumtion av digitala tjänster som e-post, Facebook, Spotify och Netflix, för att nämna några, skapar inte fler jobb. Inte ens ökad konsumtion av produkter leder idag alltid till ökad sysselsättning.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I några decennier har det talats om återindustrialiseringen av Europa så att produktion av varor och tjänster som tidigare flyttats till låglöneländer flyttar tillbaka. Det sker inte för att våra löner nu ligger lägre än i låglöneländerna utan för nästan ingen arbetar i dessa nya högautomatiserade fabriker. Lönekostnaden blir obetydlig i sammanhanget. När tusen utlokaliserade jobbs produktion återkommer så blir det bara kanske tio jobb av det.

  Hatt skriver att det går bra för Sverige vilket är riktigt. Sverige har i decennier varit ett mycket framstående IT-land. När lönekostnaden knappt har betydelse så avgör andra aspekter av konkurrenskraft, till exempel utbildningsnivå, IT-mognad och god infrastruktur, i vilket land jobb skapas. Men Hatt tar inte upp att Sverige sedan 2009 snabbt rasar i World Economic Forums rankning av konkurrenskraft. Vi kan inte i aningslöshet och förnekelse slappna av.

  På kort sikt ser vi att vår konkurrenskraft sjunker och att de nya jobb som skapas kanske inte längre hamnar här. På lång sikt behöver vi, som Wijkman påpekar, fundera på hur hela vårt samhälle ska ställas om när inte jobben längre finns kvar.

  PER ÖDLING

  professor, Lunds Tekniska Högskola

  GUNNAR KARLSSON

  professor, Kungliga Tekniska Högskolan

  SVERKER JANSON

  fil. dr., Swedish Institute of Computer Science (SICS)

  Fler debattartiklar om jobben:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X