Våra elever är väl rustade för framtiden

Jag har undervisat på estetiska programmet i sex år, i både teoretiska och praktiska ämnen. Mina elever har efter studenten sökt sig till många olika yrken. Moderaterna tycks vilja ha en skola som passar en smal bild av världen, och där bara arbetsmarknaden ska styra. Det skriver Linus Widner, lärare på Estetiska programmet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Moderaterna vill att färre ungdomar väljer det estetiska programmet på gymnasiet med motiveringen att så många inte är etablerade på arbetsmarknaden efter tre år (
SvD 23/8). Argumentationen runt frågan gör mig betryckt.

För det första: Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Meningen är inte att alla elever ska ta steget från undervisningen rakt in på scenen. Vägen till att bli professionell inom de konstnärliga områdena är lång. Det är snarare regel än undantag att eleverna efter studenten går vidare till ytterligare förberedande utbildningar innan de kommer in på högre utbildningar. Detta kan också utläsas i den höga procentsats före detta estetelever som är inbegripna i ”Övriga utbildningar” i SCB:s rapport.

Annons
Annons
Annons