Annons
X
Annons
X

Var vaken när du köper säng

En ny säng kan kosta nästan lika mycket som en ny bil. Men ett högt pris garanterar inte god sömn. Vilken säng man sover bra i är nämligen högst personligt och man gör bäst i att prova sig fram.

Ta det lugnt och och provligg olika sängar för att hitta den som passar dig bäst.
Ta det lugnt och och provligg olika sängar för att hitta den som passar dig bäst. Foto: PATRIK LUNDIN

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av livet med att sova så nog förtjänar vi en skön säng. Naturligtvis är olika människor olika känsliga, men det kan vara väl investerad tid att vara noggrann vid val av säng. Förutom prisklass bör man ta ställning till storlek, material, madrasstyp och inte minst design. Prisspannet är stort. En säng kan kosta allt från ett par tusenlappar till nästan hur mycket som helst.

Om alla sängar förr såg likadana ut och man endast valde bredd, så har design och olika funktioner fått större betydelse i dag. Flera sängföretag säljer runda sängar, men också om man vill ha en vanlig rektangulär bör man fundera på höjd, sänggavel, ram eller om man vill ha förvaring under.

Justerbara sängar har blivit alltmer populära, inte bara bland äldre och sjuka. Och Lectus har i ett samarbete med Beckmans Designhögskola tagit fram en kollektion av sängar som drar ögonen till sig både vad gäller färg och form.

Annons
X

– Vi ville utveckla sängarnas design och göra något mer. Nu hoppas vi kunna jobba vidare med Beckmans och ta fram tillbehör till sovrummet, berättar Lectus vd Anna Zellman.

Oavsett hur mycket pengar man väljer att lägga på sin säng, bör man provligga olika typer innan man slår till.

Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid stressforskningsinstitutet i Stockholm, är det viktigt med en säng som avlastar kroppen när man ligger ner.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ingen del av kroppen ska ha mer tryck och ytan ska vara mjuk. Dessutom är det viktigt för kroppstemperaturen att sängen är ventilerande.

  Men stressa inte när du ska köpa säng. Ta hjälp av personalen i butiken. De vet vad man ska tänka på och hur det ska kännas när man provligger.

  – Vi frågar om hur kunden sover, vilken typ av säng och prisklass man har tänkt sig. Därefter visar vi ett par modeller som vi tycker överensstämmer med kundens behov. Sedan får de provligga och vi talar om hur det ska kännas och varför. Man bör väl avsätta runt 45 minuter. Men många kommer tillbaka flera gånger och provar, säger Malin Norman på Sova sängvaruhuset.

  Det finns sängar tillverkade endast med naturmaterial och and­ra av syntet. Naturmaterial är enligt Malin Norman det svalaste materialet, det formar sig också bra efter kroppen och absorberar fukt. Latex har blivit populärt och ventilerar och absorberar också bra. Den billigaste och enklaste varianten är polyeter.

  Sängtillverkaren Hästen säljer sina sängar med argumentet att de är handgjorda med just naturmaterial. Dux däremot marknadsför sin fjädring och Ikea hävdar att deras säng, Sultan, har perfekt passform. I ett test gjort av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, fick Dux 1001 ­medium, som kostar runt 16 000 kronor, 26 poäng (av 30), samma som Ikeas Sultan Svaneholm som kostar runt 2 500 kronor. Hästens Excel medium, som kostar cirka 26 140 kronor inklusive bädd­madrass, hamnade på 24 poäng. Skillnaden var alltså inte så stor.

  Torbjörn Åkerstedt konstaterar att det finns väldigt lite forskning i ämnet och att många sängföretag skryter med att ha de bästa sängarna enligt något test.

  – Men de flesta tester visar endast hur slitstarka sängarna är och om de behåller formen. Det finns inga publicerade data om hur man sover i sängarna. Få sängföretag har på fötterna när de säger att deras säng är bäst.

  Annons
  Annons
  X

  Var vaken när du köper säng

  Ta det lugnt och och provligg olika sängar för att hitta den som passar dig bäst.

  Foto: PATRIK LUNDIN
  Annons
  X
  Annons
  X