Annons

Var utpressaren kungens älskare eller inte?

Den andra säsongen av SvD:s podcast Harrisons historiska brott har temat Brottsplats Stockholm. I avsnitt 4 berättas historien om den märklige utpressaren Kurt Haijby. Lyssna direkt här.

Under strecket
SvD
Publicerad

Under 1930- och 1940-talet betalar det svenska hovet ut enorma summor pengar till en kriminell restaurangföreståndare. Kurt Haijby, som driver restaurang Lido på Kungsgatan, har ett förflutet som bedragare. Han är dömd för stölder och förfalskningar, och till och med för att ha dödat en polis.

Ändå går hovet med på att skänka denne man vad som i dagens penningvärde skulle motsvara nästan 8 miljoner kronor. Allt för att han inte ska göra allvar av sitt hot: att gå ut med att han har en sexuell affär med kung Gustaf V.

Till slut försöker myndigheterna bli av med Haijby genom att lägga in honom på mentalsjukhus. Det resulterar i en skandal som bland annat innefattar att en av Sveriges mest berömda författare stjäl dokument från Justitiekanslern.

I dag, nästan ett sekel senare, kvarstår mysteriet. Talade Haijby sanning? Var han kungens älskare eller inte? Om inte, varför lät sig hovet utpressas?

Kurt Haijby står i centrum för avsnitt fyra i andra säsongen av Harrisons historiska brott, podcasten där historieprofessor Dick Harrison djupdyker i några av tidernas mest fascinerande kriminalfall. Den första säsongen hade temat ”Röd snö” och skildrade mord i vintertid. I den nya säsongen, ”Brottsplats Stockholm”, berättas brott begångna i den svenska huvudstaden.

Efter reklamen visas:
Utpressaren som älskade kungen (Brottsplats Stockholm, del 4)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons