Var tredje undernärd på boenden för äldre

Omkring en tredjedel av dem som bor på äldreboenden i Sverige är undernärda. Ett skäl är att personalen serverar lika små portioner till alla - oavsett vikt, kön och livsföring, enligt en ny studie.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Man ser inte till individens behov, man klarar inte av det, säger Mats Persson, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.
Persson, som forskar inom geriatrik, presenterade flera undersökningar i ämnet på Vårdstämman i går.
I en av dem har han studerat det dagliga kostintaget hos boende på fem kommunala sjukhem för äldre. Det visade sig att patienterna serverades ungefär samma mängd mat och dryck - oavsett deras individuella behov: ”Kvinnorna och männen i studien hade ungefär lika stort genomsnittligt dagligt vätskeintag, trots att männen i genomsnitt vägde 14 kilo mer än kvinnorna och därmed hade större vätskebehov,” skriver Persson.
I en annan studie undersöktes om det fanns rutiner för att upptäcka undernäring vid fyra äldreboenden. Det fanns det inte. Båda studierna utfördes i Malmö-området, men Persson konstaterar att tendensen är densamma i resten av Sverige.
Enligt Persson har andelen undernärda på äldreboenden i Sverige hållit sig på omkring en tredjedel i närmare tio år. Ytterligare
en tredjedel befinner sig i riskzonen för undernäring.
Hans recept för att upptäcka undernäring lyder utbildning, rutiner och metoder.
Den som drabbas av undernäring blir passiv, går ner i vikt, tappar muskelmassa, får ökad risk för infektioner och sämre immunförsvar. TT

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons