Annons

Var tredje svensk sover illa – stor ökning av sömnbesvär

Svenskarna tar till alla medel för att sova bättre. Laglig och olaglig försäljning av sömnmedel ökar. Samtidigt har antalet patienter med sömnstörningar på Aleris sömnklinik mer än fyrfaldigats. ”Vi ser en ökad medvetenhet om sömn som jag tror är kopplad till den stora hälsotrenden”, säger läkaren Michael Lysdahl.

Under strecket
Publicerad
Foto: Staffan Löwstedt Grafik: Johanna Larsson

SvD har filmat olika personer under deras insomningsförsök (se gärna filmklipp i slutet av artikeln).

Foto: Jennifer Dysell, Yvonne Åsell och Staffan Löwstedt

Många svenskar söker hjälp för sina sömnproblem. 2009 fick 93 patienter på Aleris sömnklinik diagnosen insomni. 2015 var skaran med samma diagnos uppe i 445 personer.

Foto: Staffan Löwstedt

Förskrivningen av sömnmedel har ökat med 40 procent sedan millenieskiftet i Sverige. En kortsiktig lösning, enligt Michael Lysdahl, verksamhetschef på Aleris Fysiolab. Användning under en längre tid kan leda till svårare sömnproblem

Foto: Privat och IBL
Foto: Staffan Löwstedt Grafik: Johanna Larsson
Foto: Staffan Löwstedt Grafik: Johanna Larsson

Alla behöver sova. Mellan sju och nio timmar per dygn är den allmänna rekommendationen för vuxna människor. Men av olika anledningar lyckas inte alla få ihop de nödvändiga timmar som krävs för att vi ska må bra. Var tredje svensk anser sig sova för lite, enligt SCB:s återkommande undersökning om levnadsförhållanden i Sverige från 2015.

Annons
Annons
Annons