Annons

Så har tyskarna lämnat sina spår i Sverige

Oljemålning av Johan Jacob Döbelius från slutet av 1800-talet, efter ett original från 1707.
Oljemålning av Johan Jacob Döbelius från slutet av 1800-talet, efter ett original från 1707.

”Det talas mycket om att tyskar etablerade sig i Sverige på medeltiden, men är det inte i själva verket så att många flyttade hit långt senare, till exempel på 1700-talet? Det måste dessutom ha varit ovanligt lätt då, eftersom Sverige hade territorier i norra Tyskland.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Frågeställaren har en poäng. Den tyska invandringen till Sverige var förvisso omfattande under medeltiden, men det fortsatte utan avbrott under påföljande sekler. Många av epokens svenska entreprenörer och intellektuella hade rötterna i Tyskland.

Det har beräknats att mer än en tiondel av alla läkare i Sverige på 1700-talet var tyskar. Ett känt exempel är Johan Jacob Döbelius, som föddes i Rostock år 1674. Efter avklarad medicinsk utbildning flyttade han till Sverige 1696 och gjorde en imponerande karriär; bland annat blev han Karl XII:s livmedikus, professor i medicin vid Lunds universitet och adlad till von Döbeln. I dag är Döbelius en av Sveriges mest avbildade personer – år 1707 grundade han Ramlösa hälsobrunn i Skåne, och alla som hållit en Ramlösa i handen och betraktat etiketten har sett hans porträtt.

Annons
Annons
Annons