Annons

Ivar Arpi:Vår tids spågummor

Publicerad

"Om jag var Fredrik Reinfeldt skulle jag vara vettskrämd; Juholt är den förste partiledaren på tjugo år som kommer presidera ett 45-procentsparti."
Åsa Linderborg är inte värst, men troligen roligast i hur fantastiskt fel hon haft i en förutsägelse. Under Håkan Juholt fick Socialdemokraterna rekordlågt stöd. (Ett rekord som nu slagits av Stefan Löfven.) Men Åsa Linderborg är i stort, om än inte särskilt gott, sällskap. I nästan varje artikel om politik förutsäger någon – oftast en statsvetare – framtiden. Men de har ofta fel. Men det hindrar inte journalister från att ringa samma personer gång på gång.

Låt mig ta några exempel.
Inför valet tippade Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet, att SD skulle få 7,3 procent. Vad fick de? 12,9 procent. Jonas Hinnfors, även han vid Göteborgs universitet, var före valet säker på att KD skulle åka ut. Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, ännu en göteborgare, gissade att SD inte skulle fälla budgeten. Hinnfors trodde att M skulle utse Lars Calmfors till finansministerkandidat. Jenny Madestam, Ulf Bjereld och Magnus Hagevi gissade nästa partiledare för KD; Hagevi nämnde Busch Thor (hatten av!), men Madestam och Bjereld tror på Emma Henriksson respektive Ankarberg Johansson.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons