Vår tids slavhandel måste bekämpas

Vi måste lägga i ytterligare en växel för att komma åt de kriminella nätverk som livnär sig på andra människors lidande. En av de mest effektiva åtgärderna är att beslagta ligornas tillgångar, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Under strecket
Publicerad

Cecilia Malmström, EU-kommissionär.

Foto: SCANPIX
Annons

En grupp unga män arbetade under hot och misshandel i en villaförort i södra Sverige. De hade inga id-handlingar och tvingades att jobba med plattläggning och trädgårdsarbete av en traffickingliga baserad i Storbritannien. Jag träffade dem i våras, strax efter att gränspolisen sprängt ligan, och fick höra deras berättelser. I deras fall gjorde polisen ett bra jobb med att rädda dem från det slaveri som människohandel innebär. Men det är många som inte har samma tur. Enligt den europeiska polisbyrån Europol finns det hundratusentals offer för människohandel i Europa idag.

Som ansvarig EU-kommissionär är jag fast besluten att bekämpa vår tids slaveri. Idag är det den europeiska anti-traffickingdagen och jag vill ta tillfället i akt att belysa vad människohandel innebär, hur EU försöker förhindra detta, och varför vi måste lägga i ytterligare en växel för att gå ännu hårdare åt de kriminella nätverk som livnär sig på andra människors lidande.

Annons
Annons
Annons