Annons

Vår tids miljonprogram

Skyskraporna som planeras i Marievik i Liljeholmen i södra Stockholm ska bli upp till 38 våningar höga.
Skyskraporna som planeras i Marievik i Liljeholmen i södra Stockholm ska bli upp till 38 våningar höga. Foto: Search/Stockholms stad

De planerade skyskraporna på upp till 38 våningar vid Liljeholmsbron i södra Stockholm kommer att kasta långa skuggor över Södermalm och synas från Skansen. Stoppa dessa planer på vår tids miljonprogram i dokumentförstöraren, skriver Mats Wickman.

Under strecket
Publicerad

Sista dagen för att tycka till om samrådet för nybyggnadsplanerna för Marievik i Liljeholmen i södra Stockholm är på fredag. Efter att ha läst planhandlingar och tittat på illustrationerna av hur området är tänkt att se ut finns det en fråga jag mer än någon annan skulle vilja ställa till tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret, ansvariga politiker och byggherren JM. Nämligen: Vart tog staden vägen?

På 90-talet kunde jag stå vid Hornstulls strand och fascinerat se över till Liljeholmen. I förlängningen av den gamla Liljeholmsbron som låg en bit västerut om den nuvarande står två jugendhus vägg i vägg, byggda under 1900-talets första decennier. Jag fantiserade om hur Liljeholmen kunde ha sett ut om denna stenstadens bebyggelsemönster hade fått fortsätta i stadsdelen under seklet.

Annons
Annons
Annons