Annons
X
Annons
X

”Vår tid ger nördarna revansch”

GAMERS. Angelica och Niklas Norgren fick en Amiga 500 av sin pappa när de var fem och sju år. Det är 20 år sen nu. Sedan dess har de spelat mycket. ”Rätt” hobby råkade vara snabbaste banan mot vuxenliv för henne.

– Våra nördpolare har grymma, roliga, välbetalda jobb i dag, säger Angelica Norgren, 26 år, som själv är programledare i P3 Spel.

Angelica och Niklas Norgren är spelfantaster. 20 års intensivt spelande har gett dem en tajt syskonrelation – och jobb på P3 Spel för Angelica.
Angelica och Niklas Norgren är spelfantaster. 20 års intensivt spelande har gett dem en tajt syskonrelation – och jobb på P3 Spel för Angelica. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

VUXENLIV PÅ VÄNT | DEL 5

Angelica Norgrens stora spelintresse har slussat in henne på arbetsmarknaden snabbt. I spelbranschen råder ingen kris.

– Vår tid är nördarnas och de blygas revansch, säger hon när vi ses på kafé Babel i Stockholm.

Efter gymnasiet på ljud- och bildprogrammet i Borås hade Angelica sökt några helt olika utbildningar: engelsklärare på gymnasienivå, dietist och spelutvecklare. Det blev inte något av det. Kärleken styrde henne till Stockholm och än så länge har det inte blivit några högskolepoäng.

Annons
X

Angelica Norgren är 26 år och planerar nu sin femte säsong för radioprogrammet P3 Spel.

Allt började med att hon, som ganska nyinflyttad småländska med jobb i en skobutik, reagerade på en tv-spelsrecension i tidningen Metro. Tre killar hade fått tycka till om en ny spelkonsol.

– Jag skickade ett argt mejl om att det var trist med en ren killpanel. Det var första gången i mitt liv som jag gjorde något sånt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svaret blev: ”Var med när vi recenserar nästa konsol!”

  Företaget Pricerunner höll i testet. Videorecensionen av Playstation 3 fick mycket uppmärksamhet. Kort därefter ringde Pricerunner och uppmanade Angelica att söka ett jobb hos dem som receptionist, kontorsansvarig och användarsupport.

  Hur kom du in på radion?

  – Det är en ganska liten crowd som sysslar med speljournalistik. Några hade pitchat en idé till P3 om att göra ett program om spel i den kanalen. ”Angelica skulle passa bra här”, tyckte de.

  Programledarjobbet för P3 Spel är en projektanställning på halvtid. Hon har just fått veta att det blir en säsong till. I radioprogrammet får hon utlopp för sina 20 års spelerfarenhet samtidigt som erfarna kolleger på produktionsbolaget ger henne ett viktigt bakgrundsstöd.

  Angelica är en generationstypisk ”side hustler”, någon som har flera jobb på gång samtidigt. Vid sidan av radiouppdraget har hon en fast halvtidstjänst som grafisk designer och webbutvecklare.

  LÄS OCKSÅ: Gästbloggen om generation Y

  Dessutom har hon hållit föreläsningar, varit konferencier, skrivit för speltidningar och hållit igång sin (och sin brors) spelblogg. Emellanåt behövs total avkoppling, gärna i form av en 30 timmar lång spelhelg när hon låter sig uppslukas i annan värld.

  Angelicas storebror Niklas bor kvar i Värnamo. Han är lika mycket spelnörd som hon. Genom att dela på kostnaderna kunde de köpa dubbelt så många spel när de var små och tillsammans kunde de utveckla spelen och ”byta gubbar” med varandra.

  Om det är helt rätt att vara gamer och spelnörd i dag så var det inte särskilt coolt när Niklas och Angelica gick i grundskolan i Värnamo på 1990-talet. Där kunde de känna sig ensamma i sitt intresse. I dag har beteckningen nörd uppgraderats och betyder att man är passionerad och duktig på något.

  – Det har också gått riktigt bra för flera av våra nördpolare som ägnade mycket tid åt tv- och dataspel. De har grymma, roliga, välbetalda jobb på stora företag, säger Angelica.

  När hon har sökt jobb har hon haft sin och sin brors blogg om tv-spel på sitt cv. Angelica startade bloggen ”Xboxflickan”, om sin stora kärlek till tv-spel för några år sedan. När brorsan hakade på blev den ”Xboxflickan och Nikke”. I dag finns den på Facebook.

  – Det är superkul att vi har den ihop fast vi är vuxna och bor på varsitt håll. Vi har båda varit blyga, han kanske ännu mer än jag. Men framför kameran i videobloggen är Niklas precis som jag känner honom hemifrån, säger Angelica.

  – Nu när Angelica gör så mycket radio är hon inte lika aktiv på bloggen. Det smittar av sig på mig. Vi är lite beroende av varandra, berättar Niklas Norgren på telefon från Småland.

  Nu söker Niklas jobb i Stockholm där de flesta (gamer-)vännerna finns. Än så länge har han inte fått napp. Han är maskinoperatör i en mekanisk verkstad och i den branschen finns inte många lediga jobb i Stockholmstrakten.

  Niklas har just stigit upp efter ett arbetspass mellan klockan 21 och 07 när SvD når honom. Han började jobba på ett bemanningsföretag direkt efter gymnasiet och fick så småningom lära sig allt mer i det yrke han har i dag.

  – Jag gjorde misstaget att börja jobba och tyckte att det var roligt att tjäna pengar, säger Niklas.

  den blyga killen längst bak i klassen kan vara den som på helgen är ledaren som har lagt upp ett schema och planerat vilka som ska ta vilka roller. I skolan är man ingen, på nätet kan man vara kung.
  Angelica Norgren

  När finanskrisen nådde hans bransch år 2009 var han arbetslös i nästan ett år.

  – Jag hade som tur var god ekonomi. Hade sparat en del. Då hade jag precis köpt min lägenhet så jag tog det lugnt, satt mest hemma och höll i pengarna.

  I det läget blev det en del spelande. Niklas har vänner runt om i Sverige som han spelar med, polare som är på samma nivå och som det är kul att nördsnacka med under spelets gång. Men allra roligast är att dra ihop ett gäng och spela tillsammans. Det har hänt att han har hyrt en stuga och bjudit in till spelhelg.

  Att spela i lag online, som i World of Warcraft, tränar strategi, ansvar, samarbete i grupp och reaktionsförmåga.

  – En grupp kan bestå av 40 personer och den blyga killen längst bak i klassen kan vara den som på helgen är ledaren som har lagt upp ett schema och planerat vilka som ska ta vilka roller. I skolan är man ingen, på nätet kan man vara kung, säger Angelica Norgren.

  LÄS OCKSÅ: ”Det blyga barnet har ofta stenkoll”

  Hon tycker absolut att man kan ta med rollen som raidledare i ett stort guild (ledare för ett lag) på World of warcraft på sitt cv.

  Varken Niklas eller Angelica känner någon som har spelat så mycket att studier eller jobb har gått åt pipan. Men visst finns det ett grupptryck som gör att man måste sätta annat åt sidan om man vill vara med i ett guild i till exempel World of Warcraft. Där har man träningstider och matchtider, precis som i fotboll.

  – Du kan inte strunta i träningarna och sen tro att du får vara med i matchen, säger Angelica.

  Hon känner några som haft det besvärligt i relationer på grund av alltför mycket spelande.

  – En kompis kille sa: ”Du får välja spelet eller mig”. Hon valde spelet. Sen löste det sig ändå efter en paus i förhållandet. I dag är kompisen mer medveten om att hon har lätt att uppslukas av spelandet och är lite mer försiktig, berättar Angelica.

  LÄS OCKSÅ: Idagsidans serie ”Gaming mamas”

  Annars är det mest tjejer känner sig bortvalda av killarnas spelande.

  – Då får väl killen förklara att ”Det är jätteroligt att vara med dig, men just nu måste jag bara klara av den här banan. Sen kommer jag och lägger mig.”, säger Angelica som nyss köpt en lägenhet tillsammans med sin kille – som är spelutvecklare och hängiven gamer precis som hon.

  De har dubbla uppsättningar datorer och spelkonsoler samt hörlurar om den ena av dem skulle ha kommit längre i spelet den andra också är på gång med.

  Angelica anser att den som inte spelar går miste om något fantastiskt, om berättelser, världar och upplevelser man kan ha tillsammans.

  – Alla borde spela, konstaterar hon.

  Alla artiklar i serien Vuxenliv på vänt

  Vem sa ”Köttberget?” quiz.svd.se Psykologisk salong om unga vuxna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Angelica och Niklas Norgren är spelfantaster. 20 års intensivt spelande har gett dem en tajt syskonrelation – och jobb på P3 Spel för Angelica.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X