Annons
Kommentar

Karoline Eriksson:Vår tid behöver tv-ikonens vidsynta empati

Fred Rogers och François Clemmons återskapade sitt fotbad 1993.
Fred Rogers och François Clemmons återskapade sitt fotbad 1993. Foto: Focus Features/TT

Den vänliga tv-ikonen Fred Rogers har fått en renässans i spåren av Black lives matter-protesterna. Han tog upp svåra frågor med barnen och drevs av en ”du duger som du är”-filosofi.

Under strecket
Publicerad

Fred Rogers som staty i Pittsburgh. Han ledde det populära barnprogrammet "Mister Rogers’ neighborhood" från slutet av 1960-talet.

Foto: Keith Srakocic / TT

De svartvita nyhetsbilderna visar hur en hotelldirektör häller ut rengöringsmedel i en swimmingpool i St Augustine, Florida. Människor i badkläder försöker undvika att träffas av den frätande vätskan. Det är den 18 juni 1964 och deras symboliska dopp är en del av medborgarrättsrörelsens historiska protester.

Trots att Civil Rights Act antogs några veckor senare, fortsatte många av USA:s simbassänger att vara segregerade i praktiken. Så när Fred Rogers, programledare för det då nystartade barnprogrammet ”Mister Rogers’ neighborhood”, i maj 1969 frågade den svarta rollfiguren Konstapel Clemmons (François Clemmons) om han ville svalka fötterna i hans pool, fanns en tydlig undertext i den till synes banala scenen. ”Det låter skönt, men jag har ingen handduk”, säger Konstapel Clemmons. ”Du kan låna min!” svarar Mister Rogers.

Annons
Annons
Annons