Annons

Vår svensk i världen

Han skulle knappast klara av ett språktest, men är ändå en av världens kändaste svenskar. Kocken i Mupparna, som har lurat hela världen att ”hurdi” och ”børk” är vanliga svenska ord, har diskuterats flitigt de senaste veckorna. Och i Dalarna påstår en pensionär att han är förlagan till figuren.

Uppdaterad
Publicerad

Fråga en svensk vad omvärlden associerar med Sverige och du lär få ett svar om höga skatter, yppiga blondiner, deppiga deckare och självmord. Vad hen sannolikt inte nämner är däremot en docka med mustasch som lagar köttbullar och ropar ”børk børk børk!”.

Det är lätt att att avfärda kocken från Mupparna som en bortglömd biroll i ett tv-program från 80-talet. Men då misstar man sig. Svenske kocken är en kultkaraktär som finns på kaffemuggar, i datorspel och som actionfigur, och som i våras var bioaktuell för nionde gången. Ett tag hade han till och med sitt eget märke frukostflingor.

En av världens mest kända svenskar.

Foto: DISNEY Bild 1 av 3

Ett gäng ur Mupparna: Floyd Pepper, Fozzie Bear, Lew Zealand, Janice, Swedish Chef, Camilla The Chicken, Dr. Bunsen Honeydew, Gonzo, Scooter, Beaker och Dr. Teeth.

Foto: SCOTT GARFIELD/DISNEY Bild 2 av 3

Kockens matlagning var alltid något okonventionell.

Foto: ITV / REX FEATURES Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons