Patricia Hedelius:Var styrningen av HQ Bank verkligen exemplarisk?

I HQ-rättegången har turen kommit till Stefan Dahlbo att lägga fram sin syn på misstankarna mot honom. Det är en noggrann och precis genomgång över hur väl banken skötts – faktiskt så bra så att styrningen av HQ Bank där Dahlbo var ordförande kallas exemplarisk av ombudet Per Samuelson under förmiddagen.

Under strecket
Publicerad

Stefan Dahlbo, tidigare ordförande i HQ Bank.

Foto: Lars Pehrson
Annons

En stor del av eftermiddagen ägnas åt att berätta om hur lite Dahlbo hade med optionshandeln att göra, faktiskt inget alls. Mejl läses upp innantill. Det är mejl som bland annat skickats från personen som gjort alla optionsaffärerna som innebar att HQ tog stora risker, för stora risker sett till hur mycket kapital som fanns i hela HQ-koncernen.

Optionshandlaren, som även var chef för tradingen, skickar mejl till riskchefen. Han vill ha mer pengar att handla för, trots att styrelsen i HQ Bank där han arbetar bestämt att det får vara nog. Optionshandlarens portfölj ska avvecklas – inte bli större. Det finns det styrelsebeslut på som alla i HQ Banks styrelse står bakom, inklusive ordförande Stefan Dahlbo. Men det är som om optionsportföljen lever sitt eget liv och i stället för att krympa växer den.

Annons
Annons
Annons