Annons

Lisa Irenius:Vår skeva världsbild kan ge en obehaglig överraskning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – här i mitten, tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron till vänster och Europeiska rådets generalsekreterare Jeppe Tranholm Mikkelsen till höger.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – här i mitten, tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron till vänster och Europeiska rådets generalsekreterare Jeppe Tranholm Mikkelsen till höger. Foto: Stephanie Lecocq / TT

I Sverige riktas blickarna mot USA – samtidigt som viktiga aktörer driver på för ett mäktigare EU. Det är dags för svenskarna att vakna och börja bry sig om det som händer i Europa.

Under strecket
Publicerad

Clément Beaune, Frankrikes EU-minister.

Foto: Francois Mori / TT

Medan den svenska debatten har tuffat på om alltifrån gängkriminalitet till vad Jan Guillou skriver om Ebba Busch, höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i veckan sitt första stora tal, om ”the state of the union”. Jodå, svenska medier rapporterade om detta – men frågan är hur många svenskar som verkligen brydde sig.

Engagemanget var förstås inte tillnärmelsevis så stort som när USA:s president håller sitt tal om tillståndet i Amerikas förenta stater, och dagen efter von der Leyens tal var den stora nyheten i Dagens Nyheter hur svenska riksdagsledamöter förhåller sig till… de två kandidaterna i höstens amerikanska presidentval. DN:s rundringning visade – surprise! – att stödet är störst för Joe Biden.

Annons
Annons
Annons