Annons

Var sjunde gravid dricker

Svenska kvinnor underskattar riskerna med alkohol under graviditeten. Mer än var sjunde kvinna fortsätter dricka regelbundet under hela graviditeten. – Det har blivit alltmer accepterat att ta sig ett glas vin eller två trots att man har ett barn i magen, säger barnmorskan Mona Göransson vars avhandling i ämnet läggs fram om en månad.

Publicerad

Avhandlingen har rört om och väckt starka reaktioner redan innan den var klar. Få ämnen berör och engagerar så mycket som kvinnors drickande under graviditeten. Mona Göransson har blivit beskylld för att moralisera och skuldbelägga på lösa grunder. Själv är hon förvånad över reaktionerna:
– Frågan är om det är OK att ge sitt ofödda barn alkohol?
Hennes självklara svar blir:
– Nej aldrig, eftersom vi inte vet var den lägsta tolerabla gränsen går. Kanske det inte ens finns en sådan gräns, allt drickande under graviditet kan skada fostret.

Mona Göranssons engagemang grundlades redan på 1980-talet då hon jobbade som barnmorska på familjesociala avdelningen för gravida missbrukare på Huddinge sjukhus. Under sin tid som barnmorska träffade hon många barn med olika skador och missbildningar men alkoholen är ju som hon uttrycker det ”en fiende man kan besegra”.
Att hög konsumtion leder till skadade barn vet de flesta kvinnor. Men var går gränsen? Ett glas vin eller två någon gång ibland kan väl inte vara farligt resonerar många. Fel, säger Mona Göransson:
– I dag vet vi att även ett mycket måttligt drickande innebär risker. Många kvinnor vill inte ta till sig den informationen.
Slutsatserna baserar hon på fyra olika studier där totalt 3 000 gravida kvinnor ingått. Under ett år har hon och kollegan, psykiatrikern Åsa Magnusson, suttit på en mödravårdscentral i södra Stockholm och intervjuat kvinnor som kommit på sitt första besök.

Annons
Annons
Annons