Annons

Var sjätte niondeklassare skolkar

En av sex elever i Stockholms niondeklasser skolkar regelbundet. Han eller hon har oftare huvudvärk och ont i magen, vantrivs i skolan och tar oftare droger, visar en ny rapport från Stockholms Forsknings- och utvecklingsenhet.

Under strecket
Publicerad

Det finns elever som skolkar för att de läser till ett svårt prov eller som inte går till skolan på grund av skolfobi eller andra psykiska bekymmer. Men de flesta skolkare har en mängd olika problem: De är mer kriminella än genomsnittet, de röker och dricker oftare och de har sämre kontakt med sina föräldrar och lärare. Deras betyg är sämre och de fuskar oftare på proven. Killar och tjejer skolkar ungefär lika mycket.
Det visar rapporten ”Elever på vift - vilka är skolkarna?” från Stockholms Forsknings- och utvecklingsenhet, FoU, som bygger på nästan 10 000 enkätfrågor till niondeklassare och elever i årskurs två i gymnasiet.

– Skolk är den enskilt viktigaste indikatorn på att ungdomar hoppar av i förtid. Det i sin tur leder oftast till sämre utbildning, arbetslöshet och andra sociala problem. Därför är det så viktigt att skolan direkt reagerar och involverar föräldrarna, säger forskningsledaren Knut Sundell.

Annons
Annons
Annons