X
Annons
X
Recension

Grekisk gryning. Om det hellenska kulturflödet genom tiderna Vår resa börjar här

Premium

Den tillbakalutade vinguden Dionysos styr sitt skepp, över havet och in i historien. När de gamla grekerna började spekulera i relatinerna mellan gudar och människor var det inte präster utan skalder som skapade visionerna. Greklandskännaren Sture Linnér har återigen gjort en kulturgärning när han i en ny bok visar vårt eviga beroende av det antika Grekland.

En anekdot om den berömda grekiska skådespelerskan och kulturministern Melina Mercouri förtäljer att hon en gång vid en internationell kongress reste sig upp och sade: ”Förlåt mig, men jag måste först få säga några ord på grekiska!” När de andra deltagarna lutade sig tillbaka, beredda att inte förstå, yttrade hon långsamt, efter en effektfull paus: ”Demokrati. Politik. Matematik. Teater...”. Poängen i berättelsen är att inte bara orden demokrati, politik och så vidare är av grekiskt ursprung utan själva fenomenen.

Och listan skulle kunna göras nästan oändligt mycket längre: snart sagt alla aktiviteter som vi i västerlandet ägnar oss åt och värdesätter kan spåras tillbaka till antikens Grekland. I vår egen tid, när kunskap om de gamla grekerna ofta inskränker sig till något man sett på bioduken, har flera antikexperter sett sig manade att författa böcker som hjälper till att fylla bildningsluckorna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X