Annons

”Var rädd om vårt pensionssystem”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Många vill peka på problem med det allmänna pensionssystemet. Men det nuvarande systemet har stora fördelar och vi vill varna för att återinföra ett förmånsbestämt system, skriver nationalekonomerna Agneta Kruse och Ann-Charlotte Ståhlberg.

Under strecket
Publicerad

Agneta Kruse och Ann-Charlotte Ståhlberg.

Foto: Privat

Allt oftare höjs röster för att pensionerna bör höjas. Många ”fel” på det allmänna pensionssystemet lyfts fram: pensionerna är för låga, det lönar sig inte att arbeta eftersom det inte ger högre pension, det missgynnar kvinnor.

Statsminister Stefan Löfven meddelade i Almedalen i år att han vill höja ålderspensionsavgiften så att den samlade pensionen når upp till 70 procent av lönen för vanliga löntagare. Eftersom pensionen bestäms av hur mycket vi betalat i avgifter under vårt arbetsliv dröjer det länge innan löftet får någon effekt. Enligt Löfven kommer den som i dag är i 20- till 30-årsåldern att kunna räkna med en sådan pension. Pensionsavgiften tas mer eller mindre ur löneutrymmet. Man måste därför fråga sig om löntagarna verkligen är beredda att avstå från motsvarande konsumtionsutrymme under den yrkesverksamma perioden.

Annons
Annons
Annons