Annons

Var prins Gustaf Adolf nazist?

1934. Kung Gustav V delar ut Storkorset av Svärdsorden till den tyske riksmarsalken Hermann Göring, tillsammans med den svenske Kronprinsen Gustav Adolf på den svenska beskickningen i Berlin. Men relationerna mellan Gustaf Adolf och Hermann Göring var omvittnat usla, skriver Dick Harrison.
1934. Kung Gustav V delar ut Storkorset av Svärdsorden till den tyske riksmarsalken Hermann Göring, tillsammans med den svenske Kronprinsen Gustav Adolf på den svenska beskickningen i Berlin. Men relationerna mellan Gustaf Adolf och Hermann Göring var omvittnat usla, skriver Dick Harrison. Foto: TT
Under strecket
Publicerad

Jag har fått frågan många gånger och mestadels sorterat undan den med argumentet att det är hopplöst svårt att utröna sedan länge avlidna personers politiska böjelser. Men frågan kommer tillbaka som en bumerang, ofta i muntlig form. Vår nuvarande kungs morfar var ju medlem i NSDAP. Hur var det med kungens pappa? Var de nazister allesammans?

Svaret på den sista frågan är ett bestämt nej. Det fanns flera politiska åskådningar inom den svenska kungafamiljen, och det är lätt att hitta klart uttalade antinazister, om man så vill. Paradexemplet är prins Eugen. Han tog offentligt avstånd från nazismen och gjorde en poäng av att umgås med judiska intellektuella. Prinsen undertecknade ett upprop till stöd för tyska flyktingar och stödde den flyktinghjälpkommitté som grundades snart därefter. Han deltog i opinionsmöten för politiska flyktingar och kritiserade tacksägelsegudstjänsten efter Münchenöverenskommelsen. Och så vidare; exemplen kan mångfaldigas. Det är välkänt att vår nuvarande kungs farfar, Gustaf VI Adolf, var starkt orienterad åt Storbritannien.

Annons
Annons
Annons