Annons

Var på väg att lämna The New York Times

Han hävdar att alla som säger sig veta något om mediernas framtid är lögnare. Själv gör han inte anspråk på att sitta inne med några svar men behandlas som en guru i branschen. SvD träffar The New York Times medieskribent David Carr i Oslo.

Publicerad

David Carr har i jakten på en story snubblat i New York-regnet och brutit armen på tre ställen. En knapp vecka efter att han fått den gipsad på St Lukes Roosevelt-sjukhuset står han på scen i Oslos Kulturkirke Jakob med avklippt skjortärm och armen i en mitella. Kyrkan är numer bara kyrka på utsidan och inuti ett tempel för firmafester, men när David Carr predikar för inbjudna mediechefer och journalister konstaterar han att lokalen är väl vald. Journalistiken är ingen religion, även om det finns en idealism som håller kåren samman.

David Carrs framskjutna plats i medievärlden bottnar lika mycket i hans excentriska person som i hans yrkesroll. I tidningsdokumentären ”Page One: Inside The New York Times” (2011) skildras, vid sidan av tidningsarbetet, Carrs resa från missbrukare till uppburen kolumnist. Scenen när Shane Smith, medgrundare av Vice och känd för sin hårda yta, blir närapå svarslös när The Times-reportern skäller ut honom manifesterar Carrs tyngd i branschen.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 4
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 4
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 4
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons