Annons

Dick Harrison:Var Mark Twain rasist?

Eddie Hodges som Huck och ­Archie Moore som Jim i en film från 1960.
Eddie Hodges som Huck och ­Archie Moore som Jim i en film från 1960. Foto: IBL

För 133 år sedan kom Mark Twains ”Huckleberry Finns äventyr” ut i USA. Hemingway konstaterade att romanen är alla amerikanska böckers moder, men hur skildrar den egentligen svarta?

Under strecket
Publicerad

Mark Twain.

Foto: AP/TTBild 1 av 1

Den 10 december 1884 publicerades en av den amerikanska litteraturens stora klassiker, ”Adventures of Huckleberry Finn” av Mark Twain, en bok som både blivit hyllad för sin mustiga och spännande handling, berättad på dialekt av den påhittade huvudpersonen själv, och kritiserad för vad som i efterhand har kommit att framstå som en grovt fördomsfull inställning till afroamerikaner. Men är den senare beskyllningen verkligen korrekt? Var Mark Twain rasist?

Handlingen i ”Huckleberry Finns äventyr”, som utspelas före amerikanska inbördeskriget, kan summeras som följer. Huck, den vilde pojken som läsarna redan mött i ”Tom Sawyers äventyr”, misslyckas att anpassa sig till ett civiliserat liv i den fiktiva staden St Petersburg, Missouri, där änkan Douglas och hennes syster, miss Watson, försöker inympa kristendom och gott uppförande i honom. Plötsligt blir han bortrövad av sin alkoholiserade far och sätts i en slavliknande fångenskap i dennes stuga i skogen. Huck rymmer och tar sig till Jackson’s Island, där han möter miss Watsons slav Jim, som flytt från ägarinnan för att slippa bli såld ”down river” till grymma slavägare. Därefter vidtar en serie äventyr på och vid Mississippifloden, där Huck och Jim möter ett par svindlare som ger både dem och omgivningen stora bekymmer. Svindlarna säljer Jim tillbaka in i slaveriet, men han befrias av Huck och Tom Sawyer, som plötsligt inträder i handlingen. Sedan Jim än en gång fångats in blir det känt att miss Watson dött och frigett Jim i sitt testamente. Eftersom även Hucks far avlidit kan alla återvända hem i säkerhet.

Annons
Annons
Annons