Annons

”Var lite som att sälja sand i Sahara”

Jamshaid och Nasir Gill blev pristagarna till Årets Nybyggare. Efter att ha tvingas fly från Pakistan på grund av politiska skäl startade de sitt företag i Sverige 2004. I dag driver de Green Plank som omsätter drygt 25 miljoner kronor om året

Bröderna Jamshaid och Nasir Gill började arbeta med familjeföretaget redan 1993 när Jamshaid tog över det efter deras fader.
Bröderna Jamshaid och Nasir Gill började arbeta med familjeföretaget redan 1993 när Jamshaid tog över det efter deras fader. Foto: SEB

– Det gamla talesättet "hårt arbete lönar sig" stämmer. Vi har en passion att förbättra våra produkter och att hitta nya lösningar, säger Nasir Gill, en av grundarna.

Årets Nybyggare är ett pris som delas ut bland personer med utländsk bakgrund som på kort tid och små resurser startat företag. SEB är en av flera samarbetspartners till priset.

Bröderna Jamshaid och Nasir Gill började arbeta med familjeföretaget redan 1993 när Jamshaid tog över företaget efter deras fader. Det var först runt 2000 som företaget riktade in sig på vad de arbetar med idag, ett alternativt material till trä genom att kombinera återvunnen plast, restmaterial från träpodukter och risskal.

– Det finns företagsmöjligheter i alla länder oavsett deras utveckling och geografiska position, säger Nasir Gill.

Han fortsätter.

– Pakistan är ett land som har mycket naturresurser men samtidigt saknar landet mycket. Bland annat saknades elektricitet och tekniskt kunnande. Korruptionen är utbredd och till exempel kunde vi inte få elektricitet utan att muta myndighetspersoner. I Sverige är det helt annorlunda, det är ett öppet företagsklimat där vi kunde växa och få tillgång till en helt ny marknad, säger han.

Hur förändrade ni ert arbete i Sverige?

– Det var svårt att sälja ett alternativ till trä när kunderna kan köpa vanliga träplankor. Det var lite som att sälja sand i Sahara. Men mer och mer människor fick kunskap om vår produkt och vår försäljning ökade, säger Nasir Gill.

Belgin Fortaci, ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten, säger att hon är stolt över det långsiktigt samarbete som SEB har med IFS.

– Vi på SEB är med i juryn och väljer ut finalister i de olika regionfinalerna. Årets finalister omsätter tillsammans 591 miljoner kronor och har över 500 anställda, så det är viktigt för oss att finnas med och verka i dessa sammanhang. Årets Nybyggare är en del av hur vi stöttar nyföretagande och entreprenörskap i Sverige.

Belgin Fortaci, ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten, säger att hon är stolt över det långsiktigt samarbete som SEB har med IFS. Foto: SEB

Läs även

Bröderna Jamshaid och Nasir Gill började arbeta med familjeföretaget redan 1993 när Jamshaid tog över det efter deras fader.

Foto: SEB Bild 1 av 2

Belgin Fortaci, ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten, säger att hon är stolt över det långsiktigt samarbete som SEB har med IFS.

Foto: SEB Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X