Var låg Jugurthas rike?

Leptis Magna i Libyen, cirka 120 km öster om huvudstaden Tripoli. Området låg i det dåtida Numidien men intogs av romerska trupper under kriget mot Jugurtha.
Leptis Magna i Libyen, cirka 120 km öster om huvudstaden Tripoli. Området låg i det dåtida Numidien men intogs av romerska trupper under kriget mot Jugurtha. Foto: imago/Xinhua/AOP
Under strecket
Publicerad
Annons

”Jag läser just nu en bok om medeltidens lärda värld, där det nämns att Sallustius var en förebild för medeltida historieskrivare, som skrivit om romarnas krig mot den afrikanske kungen Jugurtha, vars medtävlare om tronen hette Hiempsal. Var någonstans låg Jugurthas rike? Vad hade romarna för konflikt med det riket?”

Frågan landade i mejlboxen i mitten av januari. Det rike frågeställaren berör hette Numidien (lat. Numidia), befolkades av berber och låg i nuvarande norra Algeriet; det sträckte sig även in en bit i nordvästra Tunisien. Jugurtha tillhörde det numidiska kungahuset: han var illegitim son till Mastanabal, som i sin tur var son till Masinissa, det numidiska kungarikets skapare. Han hade lärt sig kriga hos romarna och bland annat deltagit på Scipio Aemilianus sida i striderna vid Numantia på Pyreneiska halvön på 130-talet f.Kr. Senare adopterades han av kung Micipsa, Masinissas efterträdare på tronen. När Micipsa dött år 118 utbröt genast strider mellan Jugurtha och kungens söner, vilka ärvde riket gemensamt. En av sönerna, Hiempsal, röjdes raskt ur vägen. Romerska senaten drogs sedan in i tronföljdsgrälet eftersom en annan av sönerna, Adherbal, flydde till Rom för att få stöd. Även Jugurtha bad senaten om stöd, och till en början sökte romarna lösa konflikten genom en kompromiss: Numidien delades mellan Jugurtha och Adherbal. År 112 bröt återigen krig ut mellan de båda numidiska kungarna. Adherbal dödades och hela riket föll i Jugurthas händer.

Annons
Annons
Annons