Annons

Var låg de ”fina” kvarteren i det gamla Stockholm?

Foto: Hasse Holmberg/TT

”Idag är Stockholm en geografiskt utsträckt stad med lättdefinierade stadsdelar med egna identiteter – Östermalm, Söder, förorterna, osv. Men hur var det i det gamla Stockholm på medeltiden, som bara omfattade Gamla stan? Fanns det fina och sämre kvarter där också? Eller bodde folk huller och buller?”

Under strecket
Publicerad

Frågan är intressant, eftersom den fokuserar på en stor olikhet mellan medeltidens städer och senare tiders metropoler. Eftersom städerna var så små uppstod sällan rumsliga skillnader mellan de rikas och de fattigas sfärer. I det medeltida Sveriges näst största stad, Kalmar, fanns det således inget riktigt ”fint” kvarter eller någon klassisk paradgata. Praktfulla byggnader kunde ligga sida vid sida om små bodar och ruckel. Men Kalmar hade bara ca 2 500–3 000 invånare. Stockholm hade mellan 6 000 och 7 000. Här borde det ha funnits demografiskt och geografiskt utrymme för socialt åtskilda kvarter.

Stockholms stadsholme var indelad i fyra fjärdingar: en i öster, en i söder, en i väster och en i mitten. Sistnämnda fjärding var äldst och politiskt viktigast. Här låg Stortorget, rådhuset och gillenas samlingslokaler, gillestugorna. Det var emellertid inte förenat med hög status att bo i mittfjärdingen. Flertalet invånare där, liksom i det västra kvarteret, tycks ha varit svenskspråkiga hantverkare. I väster levde även fiskare, både svensk- och finskspråkiga.

Annons
Annons
Annons