Annons
X
Annons
X

Vår kvinna i Oslo

ANNA BERGENDAHL Hon har en bakgrund där maffia­uppgörelser ingår. Nu är hon på plats i Oslo och på torsdag ska hon ta Sverige till finalen i Eurovision song contest. –Jag har fått höra att jag är skör, lillgammal, dryg, lesbisk, värsta divan och sjunger som om jag har en brödbit i halsen, skrattar Anna Bergendahl.

[object Object]
–Jag har fått höra att jag är skör, lillgammal, dryg, lesbisk, värsta divan och sjunger som om jag har en brödbit i halsen, skrattar Anna Bergendahl. Foto: DAN HANSSON

Anna Bergendahl, som slog igenom i Idol redan som 16-åring, slipar just nu på sitt framträdande inför semifinalen på torsdag. Tidningarna översvämmas av reportage om hur många körmedlemmar hon ska ha, färgen på de ljusstavar som publiken ska vifta med och att hon inte fått ta dit sin familj för att det är för dyrt.

Allt det där spelar nog mindre roll. Viktigare är om Anna Bergendahl än en gång ska gå igenom tv-rutan, på det där viset som är få förunnat. Hon gjorde det redan under sin audition i Idol och upprepade bedriften i mars i Melodifestivalen. Exakt hur det går till, har hon ingen aning om. Jo, lite hum om saken har hon nog.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Jag är ingen direkt showartist så det är viktigt att använda sig av de tillgångar jag har och med små medel försöka beröra. Det gäller att kolla rätt in i kameran och inte på den röda lampan ovanför, som en del tittar i. Då blir det ofokuserat.

  Annons
  X

  Jag träffar Anna Bergendahl när hon precis sjungit This is my life i direktsändning i Radio NRJ. Hon kommer utrusande från mediekoncernen MTG:s nya hus på Söder i Stockholm. Vi hoppar in i en taxi som ska ta oss till Sveriges Radio där det är dags för första repetitionen. Hon lägger undan sin Iphone och börjar svara på alla frågor i expressfart.

  Att hon är verbal är ingen överdrift. Efter ett tag undrar jag om hon funderat på att skriva något litterärt med tanke på formuleringsförmågan. Föga förvånande har hon fått ihop några noveller.

  –Nu när jag slutar gymnasiet måste jag naturligtvis direkt börja på ett nytt projekt så jag tänkte skriva en novell- eller diktsamling, för att få utlopp för den sidan. Jag drömde i natt att jag gett ut en självbiografi!

  Anna Bergendahl får ofta höra att hon är mogen för att inte säga lillgammal eller ”tantig”. Ibland är hon ”Lilla Anna”. Eller som SvD:s kritiker Kristin Lundell skrev: ”Lillgammal popsoulsyster”, en av de få beskrivningarna Bergendahl gillar.

  Även Alexander Bard har – så klart – tyckt till i Aftonbladet om Anna Bergendahl: ”Hon är som en 35-åring, ordningsam och politiskt engagerad. Hon har starka åsikter om allting”. Sångerskan börjar skratta.

  –Egentligen är jag slarvig och stökig. Jag skriver ständigt nya listor om vad jag ska göra. Men jag glömmer saker hela tiden och skriver ännu mer listor.

  Faktum är att hon blivit rejält påhoppad i hemstaden Nyköping, särskilt i kommentarer på nätet. Hon viftar bort det mesta och struntar i de elaka kommentarerna.

  –Nyköping är en fin stad, men jag har rätt att prata om den avundsjuka som faktiskt finns.

  Anna Bergendahl, som själv kallar sig heterosexuell, deklarerar att hon är trött på att allt ska vara så könsbundet. Själv skulle hon kunna tänka sig att bli ihop med en tjej.

  –Jag ser ingen anledning att begränsa mig. Det spelar ingen roll vem eller vilka man väljer att tillbringa sitt liv med. Folk i Nyköping snackar om att jag är lesbisk och tillsammans med min bästa vän. Jag bryr mig inte.

  Men nu är du inte ihop med någon?

  –Nej, men jag har hunnit med ganska många killar varav två längre förhållanden. Jag har kommit på att det inte är så romantiskt som i filmer, men det kanske inte är så mycket att eftersträva. Jag har fått hjärtat krossat och krossat många andra.

  Anna Bergendahl föddes i Hägersten i södra Stockholm. Familjen flyttade snart till Katrineholm och där gick hon sina första skolår. Visst trivdes hon i skolan men kommer ihåg att hon var lillgammal och hade världen klar för sig, hur allt låg till.

  –Det tror jag mina jämnåriga störde sig ganska mycket på. Jag syntes och gjorde min röst hörd. När jag förstod Jantelagen tystnade jag lite.

  Tredje anhalten blev Nyköping, där hon stannat ända till nu då hon precis flyttat till Stockholm för att bo själv för första gången.

  –Jag kan längta tillbaka till barndomen, det där obekymrade, gå runt på landet, vara med djuren, mata napplammen. Jag ser på min barndom som en idyll.

  Hur är din mamma?

  –Väldigt rationell, realistisk, ibland till och med cynisk. Men också väldigt älskvärd. Jag kan ana lite av hennes nedstämda drag hos mig själv, har nog fått vemodet från båda mina föräldrar.

  Är det sant att du hade henne som bildlärare?

  –Ja, och hon sänkte mitt betyg från MVG till VG, fast jag förtjänade ett G. Jag tyckte hon gjorde helt rätt för jag är riktigt dålig på att måla, teckna och skapa med händerna. Jag ritar som en femåring.

  Och pappa?

  –Han är raka motsatsen till mamma. Han svävar gärna iväg, har tusen projekt på gång, flera olika jobb och är min stora idol. Han är läkare, egen företagare och personlig manager till mig.

  Är det inte svårt att ha pappa som manager?

  –Det har varit ganska problematiskt emellanåt. Men han har fått inse att nu är det faktiskt jag som bestämmer vad jag vill göra. Jag fattar alla stora beslut och bestämmer över honom. Det är svårt för honom att separera sin fadersroll och managerrollen.

  Men du behåller honom?

  –Ja, han fixar min ekonomi, skjutsar och coachar mig.

  Var allt soligt när du växte upp?

  –Nej, det har varit tufft för att de är så olika. Mina äldsta bröder har en annan pappa så jag har levt i en skilsmässofamilj. Min pappa har pushat mig väldigt hårt när det gäller betyg och musiken.

  Anna Bergendahls farmor var irländska och hon känner lite av den ådran eftersom engelskan kommer naturligt.

  –Farmor föddes i New York och hennes mamma var en irländska som var gift med en svensk man. De målade alla väggar i tunnelbanestationerna i New York och blev stenrika. Det sägs att min gammelfarfar dog i en maffiauppgörelse på gatan.

  Redan som 8-åring sjöng Anna Bergendahl Céline Dions My heart will go on i en katedral i York. Hennes pappa frågade om hon fick sjunga inför församlingen.

  –Jag kommer ihåg att jag var väldigt trygg. Som liten flicka var jag ohämmad och självklar som person. Sången är det enda som jag hela tiden velat hålla på med även om jag ett tag ville bli renskötare i Norrland, dansare eller läkare.

  ”Sjungerska” skulle hon bli redan som liten. Hennes mamma har i en intervju sagt: ”Hon har alltid stått framför spegeln och poserat och sjungit. Det gjorde hon tidigt och hon ville tidigt bli vuxen. Hon ville bli ihop med den där i Titanic”.

  –Jag var sex år och sa till mamma att jag ville ha en man som Leonardo DiCaprio. Jag hade på mig hennes kläder och låtsades vara gravid.

  Som tioåring skrev hon sin första låt Sunday morning med avancerade textrader som: ”I rather drown in the rain than drown in this life filled with shame”.

  –Jag var melodramatisk redan då. När jag skriver känns det inte som om det är jag som gör det. Det kommer av sig självt. Första gången var det lite läskigt.

  Anna Bergendahl deltog 2004 i småstjärneliknande programmet Super troupers i TV4, där hon som 12-åring sjöng Play that funky music och kom tvåa. Fyra år senare blev hon Idol-Anna med svenska folket. Då var hon 16 år och inledde med att göra succé på sin audition.

  Anders Bagge såg tårfylld ut och Andreas Carlsson utbrast: ”Det är det mest musikaliska jag har hört i den här tävlingen”. Ett par delfinaler senare slutade hon på femte plats och snart stod det mest om att Anna Bergendahl behövde krishjälp av TV4 och hon konstaterade i en intervju att hon faktiskt bara var 16 år och att det var ett så ”otroligt hårt klimat i Idol”.

  –Det var hård press och alla hade åsikter om allt, men det utvecklade mig som sångerska och människa. Men jag tycker kritiken från juryn ibland kan vara onödigt hård, speciellt när väldigt unga människor är med.

  Hur allvarligt var det med krishjälpen?

  –Jag pratade med psykologen under Idol och har träffat honom efteråt ett par gånger. Det är inget att skämmas över eller försöka dölja. Jag förstår inte varför det skulle vara skamfullt att träffa en psykolog för att få struktur på livet och få lite perspektiv.

  Det var i mars förra året som låtskrivaren Bobby Ljunggren föreslog att Anna Bergendahl skulle sjunga in This is my life.

  Hon gjorde låten till sin egen men trodde inte ens att hon skulle gå vidare efter delfinalen i Malmö. Då var det tre miljoner som tittade. Nu är det hundra miljoner som får höra Anna Bergendahls vibrato i Eurovision song contest.

  –Jag gör min grej och försöker låta bli att tänka.

  Hur ser du på konkurrensen med alla ballader?

  –Många av balladerna är dystopier av vad som kommer att hända med världen, att den är förfallen och att vi måste göra något nu. Min låt däremot handlar om mitt liv och förmedlar en väldigt positiv attityd till livet.

  Anna Bergendahl har hyllats av självaste Agnetha Fältskog, som i P4 tyckte det vinnande bidraget var ”suveränt” .

  –Fantastiskt att höra! I couldn’t ask for more.

  Hon anser att det är svårt att stå emot det kommersiella och ytliga i musikbranschen, något hon stör sig på.

  –Ibland blir ytan viktigare än den musikaliska kvaliteten. Jag skulle aldrig ställa upp på reportage om ”Mina sminktips” eller ”Annas garderob”. Jag är sångerska, inte modell.

  Schlagerprinsessan är intresserad av magiska tecken. När hennes farmor dog flög det in en svala i familjen Bergendahls hus. Fågeln flög flera varv.

  –Pappa fick en konstig känsla och ringde till sjukhuset där farmor var inlagd. Hon mådde bra och allt var som det skulle. Efter några timmar valde pappa ändå att åka till Stockholm och hon dog på vägen upp. Han ångrar så att han inte lyssnade på den där svalan för då hade han hunnit säga adjö till henne. Sedan dess lyssnar vi på magiska tecken trots att vi vet att det är orealistiskt. Det skänker lite glädje för stunden. Är det fullmåne blir det ofta en bra kväll, även om det är placebo.

  Hur går det i semifinalen?

  –Det beror på vad månen säger, haha. När jag vann i Globen var det den 13 mars, vilket är mitt turnummer och semifinalen är på min farmors födelsedag. Så där har ni, utbrister Anna Bergendahl.

  Annons
  Annons
  X

  –Jag har fått höra att jag är skör, lillgammal, dryg, lesbisk, värsta divan och sjunger som om jag har en brödbit i halsen, skrattar Anna Bergendahl.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X