X
Annons
X
Recension

Je sus (eller hur ska man leva) Var Jesus den värsta narcissisten av dem alla?

Efter succén med "Berättelse om ett äktenskap" ges nu en personlig essä av norrmannen Geir Gulliksen ut på svenska. Kristoffer Leandoer har läst om en barnslig Jesus med storhetsvansinne – i en bok som kanske säger mest om författaren själv.

I Geir Gulliksens ”Je sus” är Jesus en barnslig person med storhetsvansinne. Foto: IBL
Läs mer om Vårens böcker 2018

Varje generation har sin Jesusbild. År 1971 kom Sven Wernströms ”Kamrat Jesus”, om en gerillaledare med drag av Che och en retorik som klippt från FNL-rörelsen. Den gestalt som möter oss hos norrmannen Geir Gulliksen har mycket gemensamt med Wernströms – vreden, patoset, engagemanget, lusten till konfrontation – men tolkningen blir den rakt motsatta. Det revolutionära 1970-talets idealgestalt framstår år 2018 för en välbeställd norsk medelklassman enbart som en psykopat och narcissist.

Gulliksens Jesus använder i stället världen för att få självbekräftelse. Han skaffar sig lärjungar just därför. Han stöter bort sin familj för att de stör hans grandiosa bild av sig själv som gudomlig. Som alla narcissister har denne Jesus kvar barnets känsloliv, den typiska ilskan mot själlösa ting när de inte gör som han vill – Gulliksen gör en stor affär av Jesu vredesutbrott mot fikonträdet som inte bar frukt – och hans gränslösa vilja att bli erkänd och älskad ger honom en språklig energi och kraft som får honom att förvandla världen med språkets hjälp. En författare alltså, kommer Gulliksen fram till. En narcissistisk, storhetsvansinnig författare av känd nordisk typ (Strindberg eller kanske Karen Blixen). Det är ingen originell tanke, men ändå: Jesus är först och främst en spegel.

I Geir Gulliksens ”Je sus” är Jesus en barnslig person med storhetsvansinne.

Foto: IBL Bild 1 av 2

Geir Gulliksen, född 1963, är en av Nordens mest uppmärksammade författare. För ”Berättelse om ett äktenskap” blev han nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris. Gulliksen arbetar på Oktober förlag och fungerar där han är förläggare för bl a Karl Ove Knausgård.

Foto: Baard Henriksen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X