Annons

Var inte rädd för EMU!

Vänsterns och marknadsliberalers fördomar och skrämselpropaganda om EMU är bara tomma hotbilder. Sverige bör bejaka Europatanken fullt ut för att undvika isolering och tillbakagång. Euron förlöser ekonomin och ett medlemskap tvingar regeringen – oavsett politisk färg - att ta större ansvar för företagande, arbete och investeringar, skriver moderatledarna Ulf Adelsohn, Carl Bildt och Bo Lundgren.

Under strecket
Publicerad

Mycket skiljer vänsterns många euromotståndare från de mer teoretiskt inriktade marknadsliberala nejsägare som finns i politikens motsatta ytterkant. Men en sak
förenar: den medvetna strategin att spela på människors naturliga skepticism mot förändringar.
Försiktigheten inför det nya och okända är lika gammal som människan själv.

Vi bär alla på en sund instinkt som säger oss att granska skiften i vår tillvaro kritiskt. Men det är också en instinkt som när den underblåses av fördomar och skrämselpropaganda, kan leda till isolationism och slutenhet.
Att denna mänskliga egenskap under lång tid använts i politiska kampanjer som tagit ställning mot förändring och förnyelse är väl känt. Ett tydligt exempel är många av de svenska motståndarna till den Europeiska unionen och euron.
Inför EU-omröstningen 1994 hävdade Per Gahrton att ett svenskt EU-medlemskap skulle innebära att 80 procent av alla politiska beslut skulle tas i Bryssel. Birger Schlaug påstod att EU innebar planekonomi av gammalsovjetisk typ. Gudrun Schyman sade då att Sverige kunde tvingas ta hand om Europas kärnkraftsavfall.

Annons
Annons
Annons