Annons

”Vår huvudfråga är inte skolavslutningar i kyrkan”

Vår artikel om Skolverket, religionen och skolavslutningarna har uppenbarligen väckt heta känslor. När vi läser en del av kommentarerna och bloggarna som länkar till vår artikel, frågar vi oss dock om vi varit otydliga, eller om våra kritiker väljer att läsa oss som fan läser Bibeln.

Publicerad

Själva väljer vi för enkelhetens skull att utgå från det förra alternativet. Så låt oss förtydliga vårt ärende! Vi pläderar inte för skolavslutningar i kyrkan. Det är ingen huvudfråga för oss, även om det folkliga stödet för sådana verkar ha varit oväntat stort. Vi anser tvärt om att det inte alls är självklart att kyrkan ska upplåta sina gudstjänstrum för skolavslutningar.

Vi är inte heller intresserade av att försvara någon ”svenskhet” eller ”gamla svenska traditioner”. Frågan vi reser är den rakt motsatta: vad händer med pluralismen, toleransen och förståelsen för människor av annan kultur eller religiös tillhörighet om alla yttringar av den världsreligion som varit en del av livet i Sverige i 1 000 år, censureras bort och förpassas ut ur det offentliga rummet?

Annons
Annons
Annons
Annons