Annons

Alan Asaid:Var generation måste söka Dante på nytt

Litteraturen om Dante Alighieri är om­fattande. Ändå kommer ständigt nya texter, präglade av sin tids författare och tolkningar. Kanske är det främst ­dessa böcker som formar bilden av klassikern Dante – en diktare vi kan ”använda” i förståelsen av våra egna liv.

Publicerad

Ibland gäller det att inte läsa för mycket. Tydligen begick Jan Olov Ullén det misstaget då han i slutet av 70-talet företog sig att skriva en bok om Shakespeare. Ett drygt årtionde senare, i Dantestudien ”Det synliga osynliga. Anteckningar till Dantes Divina Commedia” (1989), insåg han att misslyckandet (det blev ingen bok den gången) bestod i ett alltför träget grävande i den enorma sekundärlitteraturen om Shakespeare.

I fråga om Dante undveks den fällan, och Ullén ställer i sin bok följdenligt den retoriska frågan varför man alls ska försöka sig på att säga något nytt om ett sådant massivt granskat författarskap som Dantes. Varför Dante – än en gång? Hans eget svar blir, helt enkelt, ”den lilla boken själv”, den djupt personliga essä ”som kanske mindre handlar om Dante än om en lyrikkritikers och poesiälskares dröm om att försöka läsa den riktigt Stora Dikten”.

Annons
Annons
Annons