Var fjärde vill köpa städning

Var fjärde svensk kan tänka sig att köpa städhjälp om den kostar högst 155 kronor i timmen. Men den stora majoriteten av svenskar skulle inte utnyttja eller har inte råd att låta någon annan svara för städningen i hemmet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sifo har på uppdrag av SvD frågat 1 000 svenskar om de skulle köpa hushållsnära tjänster som städning, om det kostade som mest 155 kronor i timmen? Svaret:
24 procent skulle göra det.
70 procent skulle inte göra det.
”6 procent är tveksamma eller vet inte om de skulle göra det.

Frågan är högintressant mot bakgrund av maktskiftet i svensk politik. Den borgerliga alliansen har gjort stor sak av frågan och är överens om att införa en skattelättnad på hushållsnära tjänster som städning, tvätt och trädgårdsskötsel. Tanken är att städföretagen skulle få halverad skatt och det skulle för kunden innebära att priset dras ner till hälften.
**
I praktiken innebär det att** en städtimme skulle kosta mellan 135 och 155 kronor mot det nuvarande priset som ligger runt 300 kronor i timmen. Så länge det handlar om ”vita” tjänster vill säga. De hushåll som köper tjänster ”svart” betalar i storleksordningen 70 till 90 kronor i timmen.
I de borgerliga regeringsförhandlingarna är man inte klar med exakt hur skatteavdraget
ska utformas. Men ambitionen från centern, som driver på hårdast, är att skattelättnaden för företagen ska införas redan vid årsskiftet. Besked om hur det ska fungera kommer i det borgerliga budgetförslaget den 16 oktober.

Annons
Annons
Annons