Annons
X
Annons
X

Var fjärde vet inte när EU-valet är

En av fyra väljare vet fortfarande inte att det är val på söndag, visar en undersökning. Men statsvetare som TT pratat med tror på ett ökat valdeltagande i årets val.

Av TT
(uppdaterad)

– Om man tittar på andra generella kunskapsmätningar är inte det här resultatet så uppseendeväckande. Det finns undersökningar där hälften av de tillfrågade inte kan nämna alla partier som sitter i regeringen och där ungefär en femtedel inte vet att Spanien är med i EU, säger Jan Teorell, docent i statskunskap vid Lunds Universitet.

Den första mätningen om kunskapen inför valet som gjordes i mars visade att åtta av tio inte kände till att det är val. I den senaste mätningen var det en av fyra. Mätningarna görs av Synovate för Dagens Nyheter.

Men Teorell tror att valdeltagandet skulle kunna öka den här gången. Förtidsröstningen visar exempelvis på ett deltagande som är 2-3 procentenheter högre än vid förra valet.

Annons
X

– Det är bara lite mer än ett år kvar till det svenska valet, vilket gör att den inrikespolitiska temperaturen är högre än i juni 2004. Det blir lite generalrepetition över det hela, säger han.

Även Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala Universitet, tycker sig ha sett en ökad aktivitet inför årets val. Bennich-Björkman tror att både partiernas och väljarnas intresse för EU kommer att öka i och med att EU blir mer federalt och parlamentets makt stärks.

– Jag uppfattar att både partierna och medierna har varit mer aktiva än vad jag minns från tidigare val.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Något som också talar för att valdeltagandet kan öka i årets val är att EU-motståndet i Sverige har minskat, menar Jan Teorell. Att kunskapen om EU och parlamentsvalen är låg förblir dock ett problem.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X