Dino Viscovi:Var fjärde 70-plussare utanför e-samhället

Stora delar av Sveriges äldre befolkning matchar inte den kravstruktur som skapats i namn av förbättrad offentlig service.
Stora delar av Sveriges äldre befolkning matchar inte den kravstruktur som skapats i namn av förbättrad offentlig service. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det krävdes en hätsk debatt för att myndigheterna skulle inse att de inte kan kräva online-bokning av alla som vill bli vaccinerade. Bank-id, Swish och smarta mobiler har underlättat vardagen för många, men har krånglat till den lika mycket för andra.

Under strecket
Publicerad
Annons

För några år sedan läste jag i lokaltidningen att kommunen ville ersätta befintliga parkeringsautomater med appar. För många såg det möjligen ut som en god idé. Systemet uppgavs vara både billigare och mera flexibelt än det gamla.

Men jag som hade statistik om äldres tillgång till och färdigheter att använda digitala tjänster såg lite annorlunda på saken. Jag visste nämligen att bara drygt hälften av 65- till 85-åringarna hade smarttelefon – och att en fjärdedel av dessa inte kunde hantera appar. Sammantaget skulle omställningen innebära att en klar majoritet av de äldre inte skulle kunna parkera i centrum.

Annons
Annons
Annons