Annons

Johan Franco Cereceda:Var finns det vinodlingar i Japan?

Görs det vin i Japan? Vinexpert Johan Franco Cereceda ger goda rekommendationer till en resenär på väg till det vackra landet i öst.

Under strecket
Publicerad

Vid berget Fuji finns flera vinerier.

Foto: Narongsak Nagadhana Bild 1 av 4
Foto: Systembolaget Bild 2 av 4
Foto: Systembolaget Bild 3 av 4
Foto: Systembolaget Bild 4 av 4

Vid berget Fuji finns flera vinerier.

Foto: Narongsak Nagadhana Bild 1 av 1
Vid berget Fuji finns flera vinerier.
Vid berget Fuji finns flera vinerier. Foto: Narongsak Nagadhana

Kring berget Fuji hittar vi några av de bästa områdena i Japan för vinodling. Här härskar druvan koshu.

FRÅGA: Jag ska åka till Japan (för första gången), men problemet är att jag inte tycker om sake, och jag dricker inte öl. Har förstått att det finns vin där, men är osäker på kvaliteten. / Kent

SVAR: Hej Kent, visst finns det vin i Japan, riktigt gott dessutom. Det är lite av en paradox eftersom landet är mycket fuktigt och det är svårt att få bra kvalitet på vindruvor i fuktigt klimat.

Men kring berget Fuji hittar vi några av de bästa områdena i Japan för vinodling. Här härskar druvan koshu och det har faktiskt kommit vin till den svenska marknaden på denna druva. Vinet var mycket spännande, gott och hade en elegant fruktig karaktär.

Annons
Annons
Foto: Systembolaget Bild 1 av 3
Foto: Systembolaget Bild 2 av 3
Foto: Systembolaget Bild 3 av 3

Kring Fuji finns idag omkring 80 vinerier på en sammanlagd areal om närmare 500 hektar som alla jobbar kvalitetsorienterat och har nu hittat en säregen, mycket spännande stil på vinet. Den växer i ett extremklimat med långa heta dagar och mycket svala nätter, dessutom i ett mycket fuktigt habitat. Inte det optimala för vinproduktion, men koshu tycks stå pall med benägen hjälp av allt skickligare vinmakare. Ofta binds rankorna upp enligt pergolamodellen varvid man undviker att druvorna kommer i kontakt med markens fukt.

Så när du är i Japan, kolla speciellt efter denna druva. Läs mer om koshu här. Du lär inte bli besviken. Sen tycker jag du ska ge saken en chans till. Gott är det, i synnerhet till den fantastiska maten man äter i Japan.

Veckans dryckestips:

Foto: Systembolaget

Asahi Super Dry, nr 1556, 15,90 kr/33 cl

Trevlig, lättdrucken japansk öl i internationell stil med viss beska, frukt och en maltig ton i välbalanserad stil. Funkar bra till enklare husmanskost, kräftor eller chips.

Foto: Systembolaget

Masumi Karakuchi Ki-ippon Junmai Ginjo, nr 15092, kr 30 cl

Urläcker sake med inslag av både sötaktiga toner, nötter, malda mandlar, lite laktisk med ungdomlig fruktighet, ton av päron. Perfekt till sashimi på tonfisk.

Foto: Systembolaget

Nikka Coffey Malt, nr 11259, 649 kr

Smakintensiv japansk whisky med inslag av både exotisk frukt, vita päron, vaniljsöt ton med markerad fatkaraktär och rostade smaker. Till råbiff med klassiska tillbehör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons