Var femte tror på spöken

ANDAR PÅ UPPGÅNG. Var femte svensk tror att människor kan gå igen. Lika många har själva upplevt att de sett, varit i kontakt med eller haft en förnimmelse av en person som är död. Det visar en Sifo-undersökning som SvD låtit göra. Religionsvetare menar att det är en renässans för tron på andar och spöken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

21 procent i Sverige tycker att påståendet ”Det förekommer att människor kan gå igen” stämmer helt eller ganska bra, enligt en Sifo-undersökning i januari där 1 000 personer telefonintervjuats.

– Det är väldigt mänskligt att man har svårt att förstå döden och att man gärna uppfattar att det finns någon fortsättning. Vi har ett slags renässans för de här fenomenen. Många tv-program tar upp det övernaturliga och förstärker den tro som finns i kulturen. Det är också så att deltagande i olika kristna ritualer som gudstjänst och konfirmation minskar och det skapar ett tomrum som öppnar för de här föreställningarna, säger Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Annons
Annons
Annons