Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Andres Lokko: Vår cynism skadar mer än rasismen

STOCKHOLM

Den numera så konsekvente historierevisionisten och före detta ledaren för det främlingsfientliga partiet Ny Demokrati, Bert Karlsson, ska driva kommersiellt asylboende i Skara.

Karlsson hoppas att närheten till hans egna Sommarland ska utgöra en attraktiv liten bonus.

Det finns förstås något oerhört märkligt i detta. Eller så är det bara alldeles logiskt: går det inte att bli av med flyktingarna så kan man väl i alla fall försöka tjäna pengar på dem.

Annons
X

Han har ju dessutom gjort det förr.

Samtidigt meddelar Sifo att Sverigedemokraterna enligt en aktuell undersökning är uppe i över 7, 7 procent.

Vore det inte alldeles sant så skulle jag fnissa, bara skaka på huvudet och förutsätta att någon bara skämtar med mig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men, nej, det går inte att slå det ifrån sig, vända sig om och dra täcket över huvudet i förhoppningen att det ska ha gått över när jag vaknar imorgon bitti. Av exakt samma anledningar lade en vän på Facebook ut en bild i helgen på en uråldrig rödgrön symbol jag inte hade sett på många år: en badge för den brittiska organisationen Rock Against Racism.

  Och han undrade i all ödmjukhet om det inte var dags att återuppliva denna godhjärtade företeelse och, varandes en person med stort inflytande i den svenska musikindustrin, hur han själv kunde bidra till att förverkliga detta.

  Jag älskar den här tanken.

  Den behöver förstås inte heta Rock Against Racism.

  Men jag började genast själv fundera hur jag själv skulle kunna bidra till att förverkliga något snarlikt. Kände mig en kort stund som en potentiell Bob Geldof med grandiosa planer på politisk mobilisering för något som bara blir viktigare för varje dag.

  Det kanske må verka småskaligt men det resulterade i alla fall i den här texten.

  Man kan förstås cyniskt hävda att en serie konserter, en tv-gala eller turné mot den ökade rasismen i Sverige blott skulle nå de redan övertygades skara. Men jag tycker inte att det är en godtagbar ursäkt. Jag är tvärtom säker på att alla former av mobilisering i ämnet är bra, viktiga och faktiskt gör skillnad. Hur liten den skillnaden än må vara.

  Det är ju just vår egen cynism som är det största problemet – mycket mer så än de 7, 7 procent som idag kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

  Jag må tro på enkla naivistiska grundvärderingar och att folk egentligen vill väl men bara är svårt vilseledda för att vi inte oftare och med högre röster säger ifrån med alla medel vi har när ännu en flyktingförläggning bränns ner.

  Men föreställ dig för ett ögonblick om – bara som ett exempel - artistuppställningen som samlas för att fira öppnandet av Friends Arena istället gjorde det i en uttalad mobilisering mot rasism och högerextremistisk ”invandrarkritik”?

  Vi måste göra mer, oftare och göra det tillsammans. Det är det enda jag försöker säga.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X