Var Caesar homosexuell?

”The Head of Pompey Presented to Caesar” av Giovanni Pellegrini.
”The Head of Pompey Presented to Caesar” av Giovanni Pellegrini. Foto: Bridgeman Images/TT

Ett diplomatiskt besök hos kung Nikomedes IV blev utgångspunkten för illasinnat skvaller om Caesars sexualitet. Frågan är om det fanns någon sanning i ryktena.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Caesar hade förhållanden med kvinnor, bland andra Kleopatra VII – men hade han också homosexuella relationer? På bilden syns skådespelarna Vivien Leigh och  Claude Rains i filmen ”Caesar And Cleopatra” från 1945.

Caesar hade förhållanden med kvinnor, bland andra Kleopatra VII – men hade han också homosexuella relationer? På bilden syns skådespelarna Vivien Leigh och Claude Rains i filmen ”Caesar And Cleopatra” från 1945.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Stämmer det att Julius Caesar var homosexuell, eller åtminstone bisexuell?”

Dick Harrison: Vi vet inte, men så mycket är säkert att dylika rykten spreds vida kring redan under fältherrens levnad. Ytterst bottnade de i berättelser om Caesars militära tjänstgöring i ungdomen. Till en början var Caesar underställd Marcus Minucius Thermus, guvernör i provinsen Asia, idag i västra Turkiet, som skickade honom på diplomatiskt uppdrag till kung Nikomedes IV av Bithynien, ett hellenistiskt rike i norra Mindre Asien. Uppdraget gick ut på att få Nikomedes att fullgöra sina åtaganden som romersk lydfurste genom att ordna fram örlogsfartyg, men det var inte för detta som episoden blev ihågkommen. Caesar blev kvar länge vid det bithyniska hovet – lite väl länge, menade kritikerna, som inte var sena att sprida illasinnat skvaller om vad han haft för sig. Enligt de rykten som spreds hade Caesar förförts av lyxlivet och blivit kungens älskare, något som uppfattades som oerhört skamligt. Romarna må ha beundrat grekerna i mycket, men de öppet homosexuella inslagen i deras kultur hörde inte dit, och beskyllningar om dylika handlingar var en välkänd taktik för att svärta ned fiender. Skamligast av allt var att bli påkommen med att ha intagit den passiva rollen i sängen, att ha varit glädjegosse för en äldre man, vilket tolkades som höjden av omanlighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons