Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Jenny Nordberg: Var är FN:s biståndsmiljarder?

NEW YORK

Hon kom som en stormvind till FN i New York, glad att få chansen att bidra till något bra. UNDP är en av de största kolosserna inom FN, som riktar in sig på jordens värsta elände – de ska hjälpa de fattigaste och mest utsatta i 170 länder. Men när hon slutade var hon desillusionerad. Hon är en av flera från insidan som beskriver FN:s flaggskepp som en plats där en mindre del handlar om världsförbättrande, men desto mer om segdragen byråkrati, interna konflikter och personlig vinning för de tusentals medarbetarna.

Resultatet blir därefter. De senaste fem årens verksamhet granskades nyligen i en utvärdering som talar om ineffektivitet och brist på fokus. Rapporten, som är FN:s egen, konstaterar därför att det tyvärr inte går att säga om utfallet, till en kostnad av några miljarder dollar, är ”bra eller dåligt”.

En annan svidande intern utvärdering från i år slår fast att det inte finns några bevis för att fattigdomen minskat tack vare UNDP:s arbete det senaste decenniet. Ingen vet alltså – allra minst FN själva – om de har gjort så att fattigdomen i världen har minskat. Alls. På tio år. Om fem fattiga har fått det bättre, eller fem tusen, eller ingen alls. Däremot vet FN att miljarderna bidragit till att påverka ”på policynivå”. Det innebär på svenska ungefär att några på en konferens håller med varandra om att fattigdom och diktatur är dumt, och helst att regeringar inspireras att ändra sin politik.

Annons
X

Redan 2008 utfärdade UD en skrift där det stod att ”UNDP bedöms ha god intern effektivitet med utrymme för förbättringar”. Översättning från diplomatiska: det är inte helt bra. Därefter fick de mer än nio miljarder kronor under fem år av svenska skattebetalare. ”En mycket tillfredsställande trend” kallas det av Sida, eftersom Sverige med flaggan i topp bidrar allra mest efter USA och Japan. 2010 skrev Sida lite försiktigt att UNDP ”i högre grad” borde försöka få resultat. Och i Anders Borgs budget för nästa år ska UNDP återigen få näst mest av alla FN-organ i kontantbidrag från Sverige.

Om det känns lite kymigt att tjugo miljoner kronor ur biståndsbudgeten gått till en ministerlön, vad är då rätt ord för att beskriva att miljarder skickats till FN för att hjälpa fattiga, när FN nu säger tyvärr; det blev inget med den saken. Hur det känns att vara bland den dryga miljard människor på jorden som lever i extrem fattigdom vågar jag inte ens gissa. Men jag har träffat några av dem. På ställen där nyfödda barn ligger och skriker av smärta för att de är så hungriga, där ingen kan tvätta sig och få har rent vatten att dricka. Där både toalett och avlopp är ett dike och ett hus kan bestå av ett skynke eller en pappskiva.

Då står man där och undrar var alla miljarderna är någonstans. Och den känslan är helt bedrövlig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mer läsning i ämnet:

  Bedömning av UNDP på regeringens hemsida 2008.

  Bedömning av UNDP på regeringens hemsida 2010.

  Biståndet i budgeten, på regeringens hemsida.

  Sida beskriver det totala svenska stödet till UNDP.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X