Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

”Var 100 procent säker innan du äter svamp”

Foto: Jonas Cramby

Var hittar man skogens guld och vad ska man aldrig chansa på? Niki Sjölund, kock och svampexpert, vet.

Text: SvD Perfect Guide - 30 september 2021
Annons

Hur väcktes ditt svampintresse?
– Det är nog en kedja av händelser. Som barn plockade vi knappt kantareller uppe i Södra Lappland, där jag växte upp. Det var först när jag flyttade till Stockholm och hade bott här ett antal år som intresset utvecklade sig. Avsaknaden av att vara ute i naturen i kombination med ett jobb som kock, med ambitioner att hitta och använda bra råvaror, gjorde att naturens skafferi blev väldigt intressant.

Vad ska man aldrig chansa på när man plockar svamp?
– Det viktigaste av allt när du ska plocka svamp som ska ätas, är att du är 100 procent säker på vad det är du hittat. Det finns svampar som är oerhört giftiga, till och med dödliga för oss människor. Oftast är det slarvig plockning och rensning av svampen som gör att det råkar slinka med något som växer i närheten eller bland de ätliga svamparna.