”Tänkande” robotsoldater oroar tunga experter

Under protester från ledande experter försöker världens vapeningenjörer och militärer utveckla framtidens krigsteknologi med autonoma robotsoldater, superjeepar och laståsnor. SvD:s Thomas Molén går igenom några spektakulära varianter av kommande landbaserade vapen.

Under strecket
Publicerad
Annons

I luften har användandet av drönare exploderat de senaste tio åren och utvecklingen går mot allt mer självstyrande farkoster. Utvecklingen av självgående robotar på land har pågått länge – de första fjärrstyrda stridsvagnarna kom redan under andra världskriget – men har inte alls kommit lika långt. Detta är något som inte minst den amerikanska militära forskningsmyndigheten Darpa försöker göra något åt.

Moderna militära fordon är antingen lätta och rörliga eller tunga och välbepansrade. De lätta och snabba fordonen som jeepar och lastbilar är energisnåla och smidiga. De är också enkla att transportera i helikoptrar och flygplan. För att uppnå detta har de liten eller ingen pansar och gör på så sätt soldater och förare sårbara. Med ökad mängd skydd minskar smidigheten och med det maximala skydd som en stridsvagn ger så krävs rejäla broar eller stora flygplan för transport. Trenden har gått mot att ge större skydd även i de mindre fordonen, detta på bekostnad av rörlighet och snabbhet.

Annons
Annons
Annons