Annons

Vapiano tar bort E-nummer

I nya boken Saltad nota framkommer vilka tillsatser restaurangkedjan Vapianos rätter består av. Nu har företaget bestämt sig för att slopa merparten av tillsatserna ur menyns tiramisù och dessutom se över innehållet i övriga rätter.

SvD
Publicerad
Restaurangkedjan Vapiano har med anledning av avslöjandena i Mats-Eric Nilssons bok Saltad nota bestämt sig för att ta bort större delen av tillsatserna i bland annat sin tiramisù.
Restaurangkedjan Vapiano har med anledning av avslöjandena i Mats-Eric Nilssons bok Saltad nota bestämt sig för att ta bort större delen av tillsatserna i bland annat sin tiramisù. Foto: MALIN HOELSTAD

I Mats-Eric Nilssons nya bok Saltad nota får läsaren reda på innehållet i ett stort antal rätter hos landets största restaurang-, kafé- och närbutikskedjor. Bokens granskning av tillsatserna i kafé- och restaurangmaten har väckt stor uppståndelse i media.

Att det står ”husets” eller ”hemlagat” om en rätt betyder inte sällan att den trots detta innehåller halvfabrikat.

Pasta- och pizzakedjan Vapiano är ett företag som nämns i boken. De är långt ifrån värst i genomgången och lagar en hel del av maten på restaurangerna. Till exempel gör man egen deg till pizzor och pasta samt gör egna såser. Men samtidigt använder man flera halvfabrikat och råvaror som innehåller en rad tillsatser och andra industriella ingredienser.

Annons

Desserten Tiramisù della casa (Husets tiramisù) innehåller till exempel äggvite- och äggulemix istället för riktiga ägg. Mixen innehåller förutom den riktiga råvaran även vatten samt fem respektive två E-nummer. Nu har den aktuella granskningen fått Vapiano att ta bort båda äggmixerna och man använder nu istället riktiga ägg i tiramisùn, uppger den ideella föreningen Äkta vara i ett pressmeddelande.

”Vi har ganska nyligen ändrat vårt recept på tiramisù, vilket är en konsekvens av arbetet kring din bok. Vi vill ständigt förbättra oss och fortsätter med arbetet. Detta var en ganska enkel sak att byta ut. Nu letar vi fler”, skriver företagets marknadsföringschef Linda Nordlund i ett mejl till SvD:s Mats-Eric Nilsson.

Vapiano överväger även att i framtiden låta alla ingrediensförteckningar vara lätt tillgängliga för restaurangernas gäster.

Det här innehåller Vapianos nya Tiramisù della casa:

Mascarpone (pastöriserad grädde och mjölk, surhetsreglerande medel [citronsyra E330], ägg, socker, grädde, gelatin, grappa, amaretto, kakao, espressokaffe, savoiardikex (socker, vetemjöl, stärkelse, ägg, mjölkprotein, bakpulver [ammoniumbikarbonat E503], kryddor.

Det här innehöll den tidigare:

Mascarpone (pastöriserad grädde, surhetsreglerande medel [citronsyra E330]), äggvitemix (pastöriserad äggvita, vatten, konserveringsmedel [kaliumsorbat E202], surhetsreglerande medel [citronsyra E330, natriumcitrat E331], förtjockningsmedel [guarkärnmjöl E412, xantangummi E415]), äggulemix (pastöriserad äggula, vatten, konserveringsmedel [kaliumsorbat E202], surhetsreglerande medel [citronsyra E330]), socker, grädde, gelatin, savoiardikex (socker, vetemjöl, stärkelse, ägg, mjölkprotein, bakpulver [ammoniumbikarbonat E503], kryddor), grappa, amaretto, kakao, espresso.

Matkultur med SvD:s Mats-Eric Nilsson svd.se

SVD.SE

Annons
Annons
Annons

Restaurangkedjan Vapiano har med anledning av avslöjandena i Mats-Eric Nilssons bok Saltad nota bestämt sig för att ta bort större delen av tillsatserna i bland annat sin tiramisù.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons