Annons

Vapenvilan i Mellanöstern hotad

Den senaste tidens relativa lugn i Mellanöstern hotades på fredagen på två fronter. En blodig israelisk räd i Västbanksstaden Nablus utlöste hot om hämnd från Hamas, och för första gången på flera månader utbröt strider längs den israelisk-libanesiska gränsen.

Under strecket
AFP, TT
Publicerad

En israelisk general sade att armén gick in i flyktinglägret Askar i Nablus för att förstöra en bombfabrik. Soldaterna möttes av motstånd från bland annat stenkastande palestinier, och resultatet av striderna blev fyra döda palestinier och en död israelisk elitsoldat. Två av de palestinska dödsoffren tillhörde den stora islamistiska organisationen Hamas väpnade extremistgren Izz al-Din al-Qassam-brigaderna.

De militanta palestinska gruppernas vapenvila har i stort sett hållit i sex veckor, men efter Nablusräden talade Izz al-Din al-Qassam-brigaderna om hämnd. ”Vi uppmanar våra motståndsgrupper att besvara dessa brott och lära fienden en avskräckande läxa”, sade den väpnade gruppen, som legat bakom flera självmordsattentat mot israeliska mål.

Annons
Annons
Annons