Annons

”Vapentillverkare undgår straff”

Det är mycket angeläget att åtgärda bristerna i vapenlagstiftningen, skriver debattörerna. Vapnet på bilden är inte kopplat till rättsfallet som beskrivs i texten.
Det är mycket angeläget att åtgärda bristerna i vapenlagstiftningen, skriver debattörerna. Vapnet på bilden är inte kopplat till rättsfallet som beskrivs i texten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ska det verkligen vara tillåtet att tillverka vapen i en kriminell verksamhet i Sverige? Den frågan kan tyckas ha ett enkelt svar, men det är en fråga som vi brottats med som åklagare under flera utredningar, skriver Jonas Lövström och Linda Lauronen.

Under strecket
Publicerad

Vapenlagen har under senare tid varit föremål för flera åtgärder i syfte att anpassa den till nutida förhållanden. Vi kan konstatera att det trots dessa insatser kvarstår allvarliga brister i lagstiftningen mot illegala vapen. I ljuset av de eskalerande skjutningarna i Sverige är ämnet högaktuellt.

En av de drivande orsakerna till skjutningarna i gängmiljöer och inom annan organiserad brottslighet är tillgången till skjutvapen. Enligt statistik från Nationellt forensiskt centrum utgör start- och gasvapen som gjorts om så att de kan avfyra skarp ammunition 27,3 procent av alla enhandsvapen som tagits i beslag år 2019. Trenden avseende beslag av denna typ av vapen är kraftigt uppåtgående (13,2 procent år 2016, 19,8 procent år 2017 och 22,6 procent år 2018). Användandet av omgjorda start- och gasvapen vid allvarliga brott är väl känt såväl i Sverige som utomlands. Ett svenskt exempel på detta är mordet på en pizzeria i Rinkeby den 8 januari 2018.

Annons
Annons
Annons